Κοσμος

«Τι έγινε στην Ελλάδα;» - Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Η «μεγάλη νίκη που πήγε χαμένη» και το σύστημα της απλής αναλογικής

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
© SOOC

Εκλογές 2023: Τη μεγάλη νίκη της ΝΔ, η οποία ωστόσο δεν εξασφαλίζει σχηματισμό κυβέρνησης, σχολιάζει μερίδα του τουρκικού Τύπου

Tην απορία και την έκπληξή τους εξέφρασαν τα τουρκικά ΜΜΕ για το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση, παρότι εξασφάλισε μεγάλη νίκη με ποσοστό 40,79% στις εκλογές.

Με την αφορμή αυτή, ο τουρκικός Τύπος εξηγεί στο κοινό πώς ακριβώς λειτουργεί η απλή αναλογική και γιατί η Ελλάδα οδηγείται σε δεύτερες εκλογές.

«Με 21 πόντους διαφορά στον δεύτερο γύρο! Η μεγάλη νίκη στην Ελλάδα πήγε χαμένη», έγραψε η Μilliyet. To τουρκικό μέσο ενημέρωσης σχολιάζει, επίσης, τα ελληνικά πρωτοσέλιδα και στέκεται στο γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά ούτε στον ιδιαίτερο τόπο καταγωγής του, αλλά και ότι για 5 έδρες δεν σχηματίστηκε κυβέρνηση.

Αν και αναρωτιέται γιατί η Νέα Δημοκρατία δεν συμμαχεί με το ΠΑΣΟΚ για μια κυβέρνηση συνεργασίας, η Μilliyet εξηγεί στη συνέχεια τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και αναφέρει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδώξει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές.

«Τι έγινε στην Ελλάδα;» - Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Παρόμοιο ρεπορτάζ αναμεταδόθηκε και από το τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk.

Miçotakis mi, Çipras mı? Yunanistan'da seçim sonuçları belli oldu

«Στην Ελλάδα, το κόμμα του πρωθυπουργού ήρθε πρώτο με ιστορική διαφορά, αλλά πάλι δεν συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης», έγραψε η ιστοσελίδα T24. 

Στο δημοσίευμα σημειώνεται: «Αν και το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβε περισσότερο από το 40% των ψήφων στις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, κανένα κόμμα δεν βγήκε από την κάλπη με οριστική νίκη», ενώ στη συνέχεια εξηγείται ότι αυτό συνέβη λόγω του «αναλογικού συστήματος που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ».

«Τι έγινε στην Ελλάδα;» - Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολιάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα

Η ιστοσελίδα επισημαίνει ότι η ΝΔ νίκησε με μία από τις μεγαλύτερες διαφορές σε σχέση με τον δεύτερο από το 1974 και αναφέρεται στην επικράτησή της στην Κρήτη, «ένα από τα προπύργια της αριστεράς στην Ελλάδα».

Τι αναφέρουν τα υπόλοιπα τουρκικά ΜΜΕ

Τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών απασχόλησαν μεγάλο μέρος του τουρκικού Τύπου.

Το NTV ανέφερε: «Εκλογές στην Ελλάδα. Πρώτο το κόμμα του Μητσοτάκη. 20 μονάδες διαφορά από τον αντίπαλό του Αλέξη Τσίπρα».

Η Sabah είχε τίτλο: «Νικητής των εκλογών στην Ελλάδα είναι το κόμμα του Μητσοτάκη».

Τέλος, σε εκτενές άρθρο του, το πρακτορείο Anadolu αναφέρθηκε στα ποσοστά των κομμάτων και στην κακή επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, έγραψε: «Η Νέα Δημοκρατία στην Ελλάδα σαρώνει στις εκλογές. Το κόμμα του πρωθυπουργού Μητσοτάκη κερδίζει με μεγάλη διαφορά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνει χειρότερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά αρνητικά για το κόμμα του. Τα εσωτερικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν άμεσα για να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ