Κοσμος

Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Ρεπουμπλικάνων - Δημοκρατικών

Πολιτισμικές διαστάσεις λαμβάνει η διαμάχη ενόψει των εκλογών του 2024

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΗΠΑ: Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο επίκεντρο της πολιτισμικής αντιπαράθεσης Ρεπουμπλικάνων- Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2024.
Οξύνεται ο πολιτισμικός πόλεμος μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών με αφορμή τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα © EPA/Johnson Sabin

ΗΠΑ: Τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στο επίκεντρο της πολιτισμικής αντιπαράθεσης Ρεπουμπλικάνων- Δημοκρατικών ενόψει των εκλογών του 2024.

Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα υπέγραψε νομοσχέδιο που καθιστά κακούργημα την παροχή θεραπειών φυλομετάβασης σε ανήλικο.

Η Ινδιάνα έχει υιοθετήσει νόμο που απαιτεί από τους εκπαιδευτικούς να ενημερώνουν τους γονείς ενός μαθητή που τους ζητά να τον αποκαλούν με άλλο όνομα ή άλλη αντωνυμία.

Η Βόρεια Ντακότα ενέκρινε νομοσχέδιο που επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς των δημόσιων σχολείων και τους δημόσιους υπαλλήλους της πολιτείας να μην χρησιμοποιούν την αντωνυμία που τους έχει ζητήσει ένα τρανς άτομο.

Στη Φλόριντα ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε νομοσχέδιο που απαγορεύει την παροχή θεραπειών φυλομετάβασης σε τρανς εφήβους, ένα μέτρο που προστίθεται σε πολλά άλλα που έχει υιοθετήσει η πολιτεία και τα οποία περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Τα νομοσχέδια αυτά, εναντίον των οποίων είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κατατεθούν προσφυγές , έχουν αναχθεί σε κεντρικά στην ατζέντα των Ρεπουμπλικάνων σε ολόκληρες τις ΗΠΑ και οξύνουν τον λεγόμενο πολιτισμικό πόλεμο μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται και οι επιθέσεις στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, η συζήτηση για τα πρόγραμμα μαθημάτων των σχολείων και για την οπλοκατοχή.

Φλόριντα, «η εμπροσθοφυλακή των αντι-τρανς νομοθεσιών»

Ομάδα γονιών στη Φλόριντα έχει ήδη προσφύγει σε ομοσπονδιακό δικαστήριο, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου.

Για πολλούς πολιτικούς αναλυτές, τα μέτρα αυτά προσφέρουν μια πρόγευση των προεδρικών εκλογών του 2024, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τους Δημοκρατικούς ότι είναι εκτός πραγματικότητας σε θέματα σεξουαλικότητας και θρησκείας και τους Δημοκρατικούς να χαρακτηρίζουν τους Ρεπουμπλικάνους εξτρεμιστές και αντιδημοκρατικούς.

Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν προτείνει περισσότερα από 500 νομοσχέδια τα οποία περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, σύμφωνα με το Human Rights Campaign, μια οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πρόκειται για σημαντική αύξηση σε σχέση με τα 315 νομοσχέδια που προτάθηκαν και τα 29 που υιοθετήθηκαν το 2022.

Τα περισσότερα από αυτά επηρεάζουν συγκεκριμένα τα τρανς άτομα σχεδόν σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής.

Ο Νιλ Άλεν, επικεφαλής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Γουίτσιτα, δήλωσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το ζήτημα των τρανς ατόμων θα βοηθήσει τους Ρεπουμπλικάνους να νικήσουν τους Δημοκρατικούς το 2024.

«Παρακολουθώ τη νομοθεσία κατά των τρανς ατόμων εδώ και τέσσερα χρόνια και μπορώ να σας πω ότι η Φλόριντα είναι η εμπροσθοφυλακή», σχολίασε η Έριν Ριντ, ανεξάρτητη ερευνήτρια που παρακολουθεί τα νομοσχέδια. «Βλέπεις να προωθούνται στη Φλόριντα και μετά να τα αντιγράφουν σε όλη τη χώρα», πρόσθεσε.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές αντιδρούν

Διαδηλωτές στη Φλόριντα πέταξαν εσώρουχα από τον εξώστη της Βουλής των Αντιπροσώπων, στα οποία είχαν γράψει συνθήματα όπως «δεν είναι δουλειά σας» και «αφήστε τα γεννητικά μου όργανα στην ησυχία τους».

Διαδηλωτές εισέβαλαν στη Βουλή στο Τέξας, αναγκάζοντας τους βουλευτές να στείλουν πίσω στην επιτροπή που συνέταξε το νομοσχέδιο που απαγορεύει την παροχή θεραπείας επιβεβαίωσης φύλου. Το νομοσχέδιο τελικά υιοθετήθηκε χθες.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να εμπλέκεται στη διαμάχη. Το υπουργείο Δικαιοσύνης προσέφυγε δικαστικά κατά νομοσχεδίου στο Τενεσί που απαγορεύει την παροχή θεραπείας επιβεβαίωσης φύλου στους ανήλικους. Αυτή είναι μόνο μία από τις πολιτείες όπου έχει προσφύγει δικαστικά εναντίον αντίστοιχων νομοσχεδίων ή στηρίζει προσφυγές εναντίον τους.

Γιατί οι Ρεπουμπλικάνοι εκτιμούν ότι κερδίζουν έδαφος

Το State Freedom Caucus Network, ένας συνασπισμός συντηρητικών βουλευτών σε 11 πολιτείες, έχει συνεισφέρει για να περάσουν νομοσχέδια που περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε πέντε πολιτείες.

«Σε πέντε με δέκα χρόνια, αισθάνομαι ότι η χώρα θα κοιτά πίσω και θα συνειδητοποιήσει ότι ήταν φρικτό σφάλμα το γεγονός ότι επέτρεψε τη θεραπεία φυλομετάβασης», δήλωσε ο Άντριου Ροθ, πρόεδρος του δικτύου. «Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το τελικό συμπέρασμα αυτού».

Πρόσφατη δημοσκόπηση του Fox News, έδειξε ότι το 57% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι πολιτικές επιθέσεις εναντίον των οικογενειών που έχουν τρανς παιδιά είναι σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Data for Progress, το 72% των Δημοκρατικών, το 65% των ανεξάρτητων ψηφοφόρων και το 55% των Ρεπουμπλικανών πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλοί νόμοι που περιορίζουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Όμως δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos τον Μάρτιο βρήκε ότι το 55% των ερωτηθέντων συμφωνεί ότι οι γιατροί δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να προσφέρουν θεραπείες φυλομετάβασης σε ανήλικους, έναντι του 33% που είχε την αντίθετη άποψη.

Μεγάλες παιδιατρικές, ενδοκρινολογικές και ψυχιατρικές ενώσεις υποστηρίζουν την παροχή θεραπειών επιβεβαίωσης φύλου, όπως αναστολείς εφηβείας και ορμονοθεραπεία, όταν αυτό κρίνεται κατάλληλο, με κάποιους να σχολιάζουν ότι η θεραπεία αυτή μπορεί να σώσει τη ζωή πολλών τρανς νέων.

Όμως πολλοί Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές δεν εμπιστεύονται αυτές τις ιατρικές απόψεις και χαρακτηρίζουν τη θεραπεία φυλομετάβασης επικίνδυνη και πειραματική. Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να την εξισώσουν με χημικό ευνουχισμό και κακοποίηση ανηλίκου.

Από το 2021 τουλάχιστον 15 πολιτείες έχουν απαγορεύσει την παροχή θεραπειών επιβεβαίωσης φύλου για τους ανήλικους.

«Είναι καταστροφικά κακό», σχολίασε η Κάθριν Όκλι του Human Rights Campaign. «Ο αριθμός των νέων που δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ιατρικά απαραίτητη (…) παροχή υπηρεσιών υγείας είναι πραγματικά τρομακτικός».

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ