Κοσμος

Βρετανία: Πόσα είναι τα χρήματα που δαπάνησε η κυβέρνηση για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δαπανήθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ
Το φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ © EPA

Βασίλισσα Ελισάβετ: Η βρετανική κυβέρνηση δαπάνησε σχεδόν 162 εκατ. λίρες για την κηδεία της 

Εννέα εκατομμύρια περισσότεροι ήταν οι Βρετανοί που παρακολούθησαν την κηδεία της Ελισάβετ από τη στέψη Βασιλιά Καρόλου. Οι κυβερνητικές υπηρεσίες της Βρετανίας εκτιμάται ωστόσο, ότι δαπάνησαν για την κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ συνολικά 161,7 εκατομμύρια λίρες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) και για τις παράπλευρες εκδηλώσεις, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 σε ηλικία 96 ετών. Στη χώρα κηρύχθηκε 10ημερο εθνικό πένθος που κορυφώθηκε με την κηδεία της, στις 19 Σεπτεμβρίου. Αρχικά το φέρετρο με τη σορό της Ελισάβετ εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό Ναό του Εδιμβούργου. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Λονδίνο όπου υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι περίμεναν επί ώρες στην ουρά για να την τιμήσουν περνώντας μπροστά από το φέρετρο, στο Γουεστμίνστερ. Ο διάδοχός της, ο βασιλιάς Κάρολος, σε αυτό το διάστημα έκανε περιοδεία στις τέσσερις συνιστώσες χώρες της Μεγάλης Βρετανίας, μαζί με την τότε πρωθυπουργό Λιζ Τρας.

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν αυτές οι εκδηλώσεις να κυλήσουν ομαλά και με την αρμόζουσα αξιοπρέπεια, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλιζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια η ασφάλεια του κοινού», ανέφερε ο Τζον Γκλεν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, σε μια γραπτή δήλωσή του προς το κοινοβούλιο.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού, συνολικά 73,7 εκατομμύρια στερλίνες, δαπανήθηκε από υπουργείο Εσωτερικών, που είναι υπεύθυνο για την αστυνόμευση και την εθνική ασφάλεια. Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε εκείνη την εποχή ότι η κηδεία ήταν η μεγαλύτερη επιχείρηση αστυνόμευσης στην ιστορία της, καθώς παρέστησαν ηγέτες κρατών και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι απ’ όλον τον κόσμο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ