Κοσμος

Το φιλί και το γατί: Η Βιέννη επιστρατεύει ΑΙ για να διαφημίσει τα μουσεία της

Η τεχνητή νοημοσύνη επεμβαίνει σε αριστουργήματα του Κλιμτ, του Σίλε και του Μπρίγκελ

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Αυστρία: Η Βιέννη επιστρατεύει AI και γάτες για να προωθήσει τα μουσεία της - Η πρωτότυπη καμπάνια του Vienna Tourist Board με χρήση τεχνητής νοημοσύνης

Περισσότερα από 100 μουσεία έχει η Βιέννη, μια από τις πανευρωπαϊκές μητροπόλεις του πολιτισμού.

Προκειμένου να ενθαρρύνει περισσότερους τουρίστες να την επισκεφθούν για τα πολιτιστικά αγαθά της, η αυστριακή πρωτεύουσα αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη.

Μέσω τεχνολογίας AI, το Vienna Tourist Board δημιουργεί παράγωγα κλασικών ζωγραφικών έργων, με τα αγαπημένα αιλουροειδή να καταλαμβάνουν κεντρική θέση στον καμβά.

Η πρωτότυπη καμπάνια προσκαλεί τους φιλότεχνους «να δουν την τέχνη πίσω από την AI τέχνη».

Η AI τέχνη είναι εφικτή στα βιεννέζικα μουσεία

Στο έργο του Γκούσταβ Κλιμτ «Το Φιλί» (1907-08), οι φιγούρες αντικαταστάθηκαν στην πλέον πρόσφατη καμπάνια Un Artificial Art με τα χνουδωτά λατρεμένα πλασματάκια.

Μια γάτα έκανε κατάληψη στην αυτοπροσωπογραφία του Έγκον Σίλε από το 1912, ενώ εκπρόσωποι του είδους της αφθονούν στον «Πύργο της Βαβέλ» του Πίτερ Μπρίγκελ του Πρεσβύτερου (περίπου 1563).

Ο «Πύργος της Βαβέλ» (1563) του Πίτερ Μπρίγκελ του Πρεσβύτερου, όπως τον «είδε» η τεχνητή νοημοσύνη © Design Boom / Instagram

«Η καμπάνια έχει στόχο να δείξει ότι η AI τέχνη είναι εφικτή μόνον επειδή ένας αλγόριθμος χρησιμοποιεί ως αναφορά πραγματικά έργα που έκαναν πραγματικοί άνθρωποι, και τα πρωτότυπα μπορεί κάποιος να τα δει μόνο στη Βιέννη.

»Το ρεύμα του βιενέζικου μοντερνισμού που έφερε επανάσταση στον κόσμο της τέχνης πριν από πάνω από έναν αιώνα συνεχίζει να είναι ζωντανό και να επηρεάζει την τέχνη του σήμερα μέσω αλγορίθμων που κατευθύνουν δημιουργίες AI», είπε ο Norbert Kettner, διευθύνων σύμβουλος του Vienna Tourist Board.

Παράλληλα με αυτή την ανάλαφρη πλευρά της καμπάνιας, το Vienna Tourist Board επέλεξε τον ιστορικό τέχνης Markus Hübl, προκειμένου να διαπαιδαγωγήσει ως προς τη βιενέζικη τέχνη και να εμβαθύνει στο σταυροδρόμι AI τέχνης και ιστορίας της τέχνης, σε μια ταινία μικρού μήκους.