Κοσμος

Πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων σε θίασο για stand-up comedian που κορόιδεψε τον στρατό και τον Σι Τζινπίνγκ

Ο κωμικός απολύθηκε και ανεστάλησαν οι δραστηριότητες του στο Πεκίνο επ' αόριστον

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σι Τζινπίνγκ
© EPA/ MARK R. CRISTINO

Κίνα: Πρόστιμο 2 εκατ. δολαρίων σε θίασο για stand-up comedian που κορόιδεψε τον στρατό και τον Σι Τζινπίνγκ - Ο κωμικός απολύθηκε και ανεστάλησαν οι δραστηριότητες του στο Πεκίνο επ' αόριστον

Ένας κινεζικός κωμικός θίασος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 2,1 εκατ. δολάρια για ένα αστείο σχετικά με τον στρατό με αφορμή ένα σύνθημα του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Το αστείο, το οποίο παρομοίαζε τη συμπεριφορά των σκύλων με τη στρατιωτική συμπεριφορά, ενόχλησε τις αρχές, οι οποίες είπαν ότι η Shanghai Xiaoguo Culture Media Co και ο κωμικός Λι Χαοσί «είχαν ταπεινώσει τον λαϊκό στρατό».

Η εταιρεία αποδέχτηκε την ποινή και έλυσε το συμβόλαιο του Λι.

Το προσβλητικό σχόλιο έγινε κατά τη διάρκεια μιας stand-up παράστασης στο Πεκίνο το Σάββατο, όταν ο Λι αναφέρθηκε σε δύο σκυλιά που είχε υιοθετήσει και τα οποία κυνηγούσαν έναν σκίουρο.

«Άλλα σκυλιά που βλέπετε θα σας έκαναν να νομίζετε ότι είναι αξιολάτρευτα. Αυτά τα δύο σκυλιά μου θύμισαν μόνο... το σύνθημα "Πολεμήστε για να νικήσετε, σφυρηλατήστε την υπάκουη συμπεριφορά"», είπε ο Λι.

Η ατάκα είναι μέρος του συνθήματος που ο πρόεδρος Σι παρουσίασε το 2013 ως στόχο για τον κινεζικό στρατό. Σε ένα ηχητικό που διέρρευσε από την παράσταση και μοιράστηκε στην κινεζική πλατφόρμα Weibo που μοιάζει με το Twitter, τα μέλη του κοινού ακούγονται να γελάνε με το αστείο.

Ωστόσο, ένας χρήστης παραπονέθηκε γι' αυτό και οι αρχές του Πεκίνου ξεκίνησαν έρευνα την Τρίτη. Στη συνέχεια κατάσχεσαν 1,32 εκατ. γιεν από τα έσοδα του θιάσου και επέβαλαν πρόστιμο στην εταιρεία άλλα 13,35 εκατ. γιεν, σύμφωνα με το Xinhua.

Οι δραστηριότητες της Shanghai Xiaoguo στην κινεζική πρωτεύουσα έχουν επίσης ανασταλεί επ' αόριστον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ