Κοσμος

Έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία - Πότε αναμένονται τα αποτελέσματα

Σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές Τουρκία
© EPA

Εκλογές Τουρκία: Δεν αποκλείεται να έχουμε μια νύχτα θρίλερ, καθώς και οι δύο παρατάξεις κατηγορούν η μία την άλλη ότι θα προκαλέσουν επεισόδια αν το αποτέλεσμα είναι οριακό

Έκλεισαν στις 17:00 (τοπική και ώρα Ελλάδας) οι κάλπες για τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας και ξεκινάει τώρα η καταμέτρηση των ψήφων.

Η συμμετοχή στις εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία είναι συνήθως υψηλή και φέτος αναμένεται να κυμανθεί σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα. Υπολογίζεται ότι περίπου 61 εκατ. άνθρωποι ψήφισαν σε όλη τη χώρα, ενώ από το πρωί είχαν δημιουργηθεί μεγάλες ουρές στα εκλογικά κέντρα.

Τώρα, θα συγκεντρωθούν όλα τα ψηφοδέλτια στις 191.000 κάλπες, στις 87 εκλογικές περιφέρεια, για να καταμετρηθούν χωριστά αυτά της προεδρίας και αυτά της Εθνοσυνέλευσης.

Νύχτα θρίλερ

H τουρκική νομοθεσία απαγορεύει την αναφορά οποιωνδήποτε αποτελεσμάτων μέχρι τις 9 μ.μ. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, οι εκλογικές αρχές ενδέχεται να αποφασίσουν να επιτρέψουν στα μέσα ενημέρωσης να μεταδώσουν μια πρώτη εικόνα των αποτελεσμάτων νωρίτερα. Εξάλλου, γύρω στις 7 το απόγευμα αναμένονται και oι πρώτες εκτιμήσεις από τα μέσα ενημέρωσης (δεν διενεργήθηκαν exit polls).

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν, ιδιαίτερα και μετά την παραίτηση του Ιντζέ, τον Κιλιτσντάρογλου ξεκάθαρα ικανό να ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο.

Αναλυτές πάντως δεν αποκλείουν και μία έκπληξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλούσε σε κατάμεστες πλατείες. Ο Ερντογάν πατάει πάνω στα πολυάριθμα έργα που έκανε στις δυο δεκαετίες διακυβέρνησής του. Υπόσχεται μια απεξαρτημένη από τις επιβολές της Δύσης και ιδιαίτερα των ΗΠΑ -Τουρκίας, κατηγορώντας τον Κιλιτσντάρογλου και τους συμμάχους του ότι έχουν ενδώσει και είναι όργανα του Μπάιντεν και του PΚΚ.

O τούρκικος λαός μέσα στις οικονομικές δυσκολίες καλείται να απαντήσει λοιπόν στο δίλημμα εάν επιθυμεί την Τουρκία που θα ηγεμονεύει την περιοχή, όπως υπόσχεται ο Ταγίπ Ερντογάν παρά την κατάσταση της οικονομίας ή την ισότητα, την ισονομία και την αλλαγή που υπόσχεται ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για μία νέα πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου και μία στροφή προς τη Δύση.

Παράλληλα, και οι δύο παρατάξεις εκφράζουν ανησυχίες, κατηγορώντας η μια την άλλη ότι θα προκαλέσουν έκτροπα αν το αποτέλεσμα είναι οριακό, για παράδειγμα αν η μία ή η άλλη πλευρά κόψει το νήμα σήμερα με 50,01%. Συνεπώς, δεν αποκλείεται να έχουμε μια νύχτα θρίλερ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ