Κοσμος

Η τουρκική αντιπολίτευση κατηγορεί τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές

Επίθεση Κιλιτσντάρογλου στη Μόσχα για τη δημοσιοποίηση «deep fake» περιεχομένου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκλογές στην Τουρκία: Ρωσική παρέμβαση καταγγέλλει ο Κιλιτσντάρογλου - Οι κατηγορίες με αφορμή την αποχώρηση του Μουχαρέμ Ιντζέ από την προεδρική κούρσα

Ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης της Τουρκίας κατηγόρησε τη Ρωσία για παρέμβαση στις εκλογές, λίγες ημέρες πριν από την πιο σημαντική ψηφοφορία της χώρας εδώ και μια γενιά.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο κύριος αντίπαλος του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δημιούργησε ψεύτικα βίντεο και deep fake υλικό, προφανώς αναφερόμενος στο φερόμενο ως ψευδές sex tape του υποψηφίου Μουχαρέμ Ίνσε, που κυκλοφόρησε μια μέρα πριν αποχωρήσει από την κούρσα.

«Αν θέλετε τη συνέχιση της φιλίας μας μετά τις 15 Μαΐου, πάρτε τα χέρια σας από το τουρκικό κράτος», είπε ο Κιλιτσντάρογλου προσθέτοντας: «Είμαστε ακόμα υπέρ της συνεργασίας και της φιλίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απέρριψε τους ισχυρισμούς για παρέμβαση στις εκλογές. «Δηλώνουμε επίσημα: δεν μπορεί να γίνει λόγος για οποιαδήποτε παρέμβαση» είπε και συνέχισε, «Αν κάποιος παρείχε στον Κιλιτσντάρογλου τέτοιες πληροφορίες, είναι ψεύτης».

Οι Τούρκοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες στις 14 Μαΐου για να ψηφίσουν τόσο για τον πρόεδρο όσο και για το κοινοβούλιο. Η επανεκλογή του Ερντογάν θα του παρείχε εντολή να συγκεντρώσει περαιτέρω την εξουσία γύρω από το γραφείο του, να καταπολεμήσει τους αντιπάλους του και να χρησιμοποιήσει τη θέση επιρροής του στην παγκόσμια σκηνή για να σκληρύνει τον έλεγχό του στο εσωτερικό.

Η τρέχουσα δημοσκόπηση υποδηλώνει αμφίρροπη ψηφοφορία στις προεδρικές εκλογές, όπου ένας υποψήφιος πρέπει να εξασφαλίσει περισσότερο από 50% για να κερδίσει οριστικά, διαφορετικά η κούρσα θα πάει σε δεύτερο γύρο δύο εβδομάδες αργότερα.

(Με πληροφορίες του Guardian)