Κοσμος

Στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική υπόσχεται ο Κιλιτσντάρογλου

Η αναφορά του στον Κεμάλ Ατατούρκ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τουρκία - Κιλιτσντάρογλου: Στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική
© EPA/ERDEM SAHIN

Εκλογές στην Τουρκία - Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική

Υπόσχεση για στροφή 180 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έδωσε προεκλογικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Στην εξωτερική μας πολιτική θα κάνουμε αλλαγή 180 μοιρών. Θα την τοποθετήσουμε στον άξονα της ειρήνης. Όπως είπε ο Κεμάλ Ατατούρκ “ειρήνη στην πατρίδα, ειρήνη στον κόσμο”. Θα κινηθούμε ειρηνικά. Με όλους τους γείτονες μας θα ζήσουμε μέσα σε κλίμα ειρήνης και ηρεμίας», δήλωσε σε ομιλία του στην πόλη Ντούζτζε ο υποψήφιος για την τουρκική προεδρία.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο άλλο μεγάλο θέμα των προσφύγων από τη Συρία όπου υποσχέθηκε πως μέσα σε δύο χρόνια, 3,6 εκατ. Σύροι θα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους. «Σας υπόσχομαι ότι εντός δυο ετών, 3.6 εκατομμύρια Σύρους αδελφούς μας θα τους αποχαιρετήσουμε από τα σύνορα μας προς τη χώρα τους. Όχι μόνο τους Σύρους, θα στείλουμε και τους Αφγανούς», επισήμανε ο Κιλιτσντάρογλου.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι προ ημερών ο ίδιος ο Κιλιτσντάρογλου είχε θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών μέσω προεκλογικού βίντεο στο Twitter ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έκανε τίποτα» για εν λόγω θέμα.

Νέα προειδοποίηση Κιλιτσντάρογλου για έκτροπα

Σημειώνετια ότι σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό δίκτυο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης προειδοποίησε για μία ακόμη φορά για τον κίνδυνο να σημειωθούν έκτροπα τη βραδιά των εκλογών. Όπως είπε ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, «ακούμε ότι κάποια στοιχεία θα βγουν στους δρόμους το βράδυ των εκλογών και θα κάνουν έκτροπα. Δεν είμαι μόνο εγώ (που δέχομαι αυτές τις πληροφορίες), αλλά και άλλοι αρχηγοί. Θέλω όλοι να είναι ήρεμοι».

Μάλιστα, απάντησε και στις κατηγορίες του Ερντογάν περί διασυνδέσεων με το PKK λέγοντας: «στηρίζουν εμάς, ή στηρίζουν τους άλλους; Υπάρχει κοινή λογική! Έάν μία τρομοκρατική οργάνωση λέει “στηρίζω εσένα” σημαίνει ουσιαστικά ότι στηρίζει την αντίπαλη πλευρά».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ