Κοσμος

Νέα έκκληση Μπάιντεν να απαγορευτούν τα τουφέκια μετά το μακελειό στο Τέξας

Ζητάει μέτρα από το Κογκρέσο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν © EPA Pool

Τζο Μπάιντεν: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως μια «παράλογη πράξη βίας» την ένοπλη επίθεση στο Τέξας

Την απαγόρευση των τουφεκίων εφόδου ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στον απόηχο της ένοπλης επίθεσης σε εμπορικό κέντρο της πόλης Άλεν του Τέξας το Σάββατο.

Διατάσσοντας οι σημαίες να είναι μεσίστες στα κρατικά κτίρια, ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε ως μια «παράλογη πράξη βίας» το μακελειό στο Τέξας, με θύματα οκτώ ανθρώπους και τον ίδιο τον δράστη της επίθεσης, ο οποίος έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικού.

«Σε ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα της παράλογης πράξης βίας που διαπράχθηκε στο Άλεν του Τέξας οι σημαίες θα είναι μεσίστιες πάνω από τον Λευκό Οίκο, τα ομοσπονδιακά και τα στρατιωτικά δημόσια κτίρια», αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προέτρεψε εκ νέου σήμερα το Κογκρέσο να απαγορεύσει τα τουφέκια εφόδου, την επομένη της πολύνεκρης επίθεσης με πυροβολισμούς σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας.

«Ζητώ και πάλι από το Κογκρέσο να υιοθετήσει νόμο που να απαγορεύει τα τουφέκια εφόδου και τους γεμιστήρες μεγάλης χωρητικότητας. Να θεσπίζει τον έλεγχο του ποινικού μητρώου και του ψυχιατρικού ιστορικού. Να απαιτεί την ασφαλή αποθήκευση (των όπλων). Να θέτει τέλος στην ασυλία των κατασκευαστών όπλων», δηλώνει, σύμφωνα με ανακοίνωση.

«Θα τον υπογράψω αμέσως. Χρειαζόμαστε περισσότερες ενέργειες και πιο γρήγορα για να σώσουμε ζωές», υπογραμμίζει.

«Πάρα πολλές οικογένειες έχουν άδειες καρέκλες γύρω από το τραπέζι τους. Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου δεν μπορούν να συνεχίσουν να απαντούν σε αυτή την επιδημία σηκώνοντας απλά τους ώμους. Οι σκέψεις και οι προσευχές που στέλνουν με ένα μήνυμα στο Twitter δεν αρκούν», κατήγγειλε ο Μπάιντεν.

Η έκκληση του Τζο Μπάιντεν έχει ελάχιστες πιθανότητες να οδηγήσει σε μια απαγόρευση των όπλων αυτών από το Κογκρέσο. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αντιτίθενται σθεναρά σε αυτό.

Το χρονικό της επίθεσης

Τουλάχιστον οκτώ νεκροί και επτά τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της επίθεσης που εξαπέλυσε ένοπλος σε εκπτωτικό εμπορικό κέντρο στην πόλη Άλεν του Τέξας, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικού. Ανάμεσα στα θύματα είναι και παιδιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Police investigating shooting at Allen Premium Outlets

Ο ένοπλος περπατούσε αργά στο πεζοδρόμιο και πυροβολούσε αδιακρίτως, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο WFAA. Βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν πελάτες να απομακρύνονται τρέχοντας από καταστήματα, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί.

Οι επιθέσεις ενόπλων αποτελούν μάστιγα στις ΗΠΑ, όπου από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί 198 «mass shootings» (σ.σ. όρος που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές αρχές για επιθέσεις με πυροβόλα όπλα που έχουν ως απολογισμό τέσσερα ή περισσότερα θύματα), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Gun Violence Archive. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί (σε αυτήν την χρονική περίοδο του έτους) από το 2016.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ