Κοσμος

Ιστορικός υποστηρίζει ότι εντόπισε τη γέφυρα που αναπαρίσταται στο φόντο της «Μόνα Λίζα»

Πού φέρεται να βρίσκεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πίνακας με τη Μόνα Λίζα
© EPA / HORACIO VILLALOBOS

Μόνα Λίζα: Η γέφυρα στο φόντο του πίνακα και η εκτίμηση ιστορικού για την τοποθεσία του

O Σιλβάνο Βιντσέτι, Ιταλός ιστορικός, υποστηρίζει ότι η γέφυρα που αναπαριστάται στο φόντο του αινιγματικού πίνακα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι «Μόνα Λίζα», είναι η γέφυρα Ρομίτο που βρίσκεται στην επαρχία του Αρέτσο.  

«Σήμερα έχει απομείνει μόνο ένα τόξο από τη γέφυρα, αλλά την περίοδο μεταξύ 1501 και 1503 η γέφυρα λειτουργούσε όπως φαίνεται από ένα έγγραφο σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση της οικογένειας Medici, που βρέθηκε στα κρατικά αρχεία της Φλωρεντίας», υποστηρίζει ο ιστορικός σύμφωνα με τον Guardian. Πρόκειται για την εποχή που ο Λεονάρντο ντα Βίντσι βρισκόταν στην περιοχή Βαλ Ντ’ Αρνο, αρχικά στην υπηρεσία του Σεζάρε Μπόργκια, γνωστού ως Βαλεντίνο, και στη συνέχεια στην υπηρεσία του Πιέρ Σοντερίνι.

Η γέφυρα Ρομίτο, η οποία ακουμπά κυριολεκτικά σε δύο γκρεμούς, είχε τέσσερις καμάρες. Ήταν μέρος μιας παράπλευρης διαδρομής ή συντόμευσης, που επέτρεπε να συντομεύσει το ταξίδι μεταξύ Αρέτσο, Φιεζόλε και Φλωρεντίας κατά αρκετά χιλιόμετρα. Μάλιστα, παλαιότερες έρευνες ανέφεραν ότι πρόκειται για τη μεσαιωνική γέφυρα στο Μπόμπιο, στην επαρχία Πιασέντζα και μια γέφυρα στο Μπουριάνο, στην επαρχία του Αρέτσο. Η γέφυρα Μπόμπιο, από την άλλη πλευρά, έχει περισσότερες από έξι καμάρες και αυτή στο Μπουριάνο έχει έξι.

Επιπλέον, ο Ιταλός ιστορικός σημείωσε ότι υπάρχουν και ιστορικά έγγραφα που πιστοποιούν ότι ο Λεονάρντο έμενε συχνά στο Φιεζόλε εκείνη την εποχή, με έναν θείο που ήταν ιερέας, ονόματι Αμαντόρι ή Αμαντόρο. «Η ανάλυση των εικόνων που τραβήχτηκαν με drone και των ιστορικών εγγράφων μας επέτρεψαν να εντοπίσουμε με ακρίβεια το τοπίο του πίνακα που ζωγραφίστηκε στο κάτω αριστερό μέρος της Μόνα Λίζα», υπογράμμισε ο Σιλβάνο Βιντσέτι. 

Με πληροφορίες από Guardian

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ