Κοσμος

Εργατική Πρωτομαγιά και συνταξιοδοτικό έβγαλαν στους δρόμους τους Γάλλους

Εικόνες από τα επεισόδια στο Παρίσι

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλλία: Στους δρόμους οι πολίτες για την εργατική Πρωτομαγιά και το συνταξιοδοτικό 

Διαδηλώσεις και επεισόδια καταγράφηκαν σήμερα Πρωτομαγιά στη Γαλλία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τα εργατικά συνδικάτα είχαν οργανώσει για σήμερα (1.5) περισσότερες από 300 συγκεντρώσεις.

Σε όλη τη χώρα, οι αρχές ανέμεναν από 500.000 ως 650.000 διαδηλωτές. Μόνο στο Παρίσι αναμένονταν 100.000 διαδηλωτές. Η κεντρώα κυβέρνηση του Μακρόν θεωρεί πως η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, στο πλαίσιο της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξήθηκε στα 64 από τα 62 έτη, έχει τελειώσει. Ωστόσο, συνδικάτα και μερικά μέλη της αντιπολίτευσης δεν έχουν εγκαταλείψει τον αγώνα και θέλουν να εμποδίσουν την εφαρμογή του νομοσχεδίου τη 1η Σεπτεμβρίου. Απεργίες συνεχίσθηκαν στη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου στη Γαλλία και δημιουργήθηκαν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

«Η φετινή Πρωτομαγιά θα είναι ένα ορόσημο», δήλωσε η Σοφί Μπινέ, επικεφαλής του σκληροπυρηνικού συνδικάτου CGT. «Θα είναι χρήσιμο να πούμε πως δεν θα προχωρήσουμε, αν αυτή η μεταρρύθμιση δεν αποσυρθεί».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Λοράν Μπερζέ, επικεφαλής του μεταρρυθμιστικού συνδικάτου CFDT, δήλωσε πως η κυβέρνηση του Μακρόν κωφεύει στα αιτήματα ενός κινήματος που είναι από τα ισχυρότερα σε διάστημα δεκαετιών. Εντούτοις πρόσθεσε χθες, Κυριακή, πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι συνομιλίες με την κυβέρνηση έχουν τελειώσει.

© EPA
© EPA
© EPA
© EPA