Κοσμος

Ο Πούτιν καρατόμησε τον «χασάπη της Μαριούπολης»

Από τη θέση του υφυπουργού Άμυνας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία: Σε μια ακόμη απομάκρυνση στρατιωτικού προχώρησε ο Ρώσος πρόεδρος, καρατομώντας τον υφυπουργό Άμυνας και συνταγματάρχη Μιχαήλ Μιζίντσεφ

Απομακρύνθηκε από τη θέση του υφυπουργού Άμυνας της Ρωσίας ο συνταγματάρχης Μιχαήλ Μιζίντσεφ, ο λεγόμενος και «χασάπης της Μαριούπολης».

Tην είδηση τη μετέδωσε ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ, ο Αλεξάντερ Σλάντκοφ, και ο κορυφαίος ειδησεογραφικός ιστότοπος RBC. Στα δημοσιεύματα δεν δόθηκαν εξηγήσεις για την απομάκρυνση αυτή, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δεν έχει εκδώσει ακόμα κάποια ανακίνηση και το Κρεμλίνο απάντησε «ουδέν σχόλιο».

Ποιος είναι ο «χασάπης της Μαριούπολης»

Ο Μιζίντσεφ είναι ο άνθρωπος που ενορχήστρωσε την πολιορκία της Μαριούπολης κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στην Ουκρανάι, πέρσι. Τον Σεπτέμβριο, διορίστηκε υφυπουργός Άμυνας, υπεύθυνος για τους εφοδιασμούς και τις προμήθειες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει κυρώσεις κατά του Μιζίντσεφ από τον περασμένο Ιούνιο, αποκαλώντας τον «χασάπη της Μαριούπολη» και καθιστώντας τον υπεύθυνο για την «απάνθρωπη» πολιορκία της κατεστραμμένης ουκρανικής πόλης, την οποία η Ρωσία λέει ότι τώρα ανοικοδομεί.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει προχωρήσει σε αρκετές αλλαγές σε υψηλόβαθμες θέσεις του στρατού τον περασμένο χρόνο. Μεταξύ άλλων, τον Ιανουάριο, ο Βαλέρι Γερασίμοφ, αρχηγός του γενικού επιτελείου, αντικατέστησε τον Σεργκέι Σουροβίνικιν στη γενική ηγεσία αυτού που η Ρωσία αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία έχει καταλάβει περισσότερο από το ένα έκτο του εδάφους της Ουκρανίας, αλλά έχει υποστεί βαριές απώλειες κατά τη διάρκεια του 14μηνου πολέμου. Δεν έχει επιτύχει σημαντικά κέρδη από τον περασμένο Ιούλιο, ενώ έχει αναγκαστεί σε μεγάλες υποχωρήσεις γύρω από τις πόλεις Χάρκοβο και Χερσώνα.

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται για μια ουκρανική αντεπίθεση, ενώ προσπαθεί να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της πόλης Μπαχμούτ στην ανατολική Ουκρανία.

Ουκρανία: Τουλάχιστον 12 νεκροί από ρωσικά νυχτερινά πλήγματα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από ρωσικά πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής.

Στην πόλη Ουμάν (κεντρική Ουκρανία), ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε» στους δέκα, καθώς οι διασώστες ανέσυραν άλλες τρεις σορόυς από τα συντρίμμια μιας πολυκατοικίας, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ιγκόρ Κλιμένκο.

Στο Ντνίπρο, μεγάλη πόλη της κεντροανατολικής Ουκρανίας, σκοτώθηκαν μια γυναίκα και ένα παιδί, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο δημαρχος Μπόρις Φιλάτοφ.

Τα ρωσικά νυκτερινά πλήγματα στην Ουκρανία «φέρνουν πιο κοντά» τη Μόσχα στην «αποτυχία και την τιμωρία», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κάλεσε τον κόσμο να «απαντήσει».

«Κάθε επίθεση, κάθε μοχθηρή πράξη εναντίον της χώρας μας και εναντίον του λαού μας φέρνει το τρομοκρατικό κράτος πιο κοντά στην αποτυχία και την τιμωρία», υποστήριξε ο Ζελένσκι μέσω της πλατφόρμας Telegram. «Η ρωσική τρομοκρατία πρέπει να λάβει μια δίκαιη απάντηση από την Ουκρανία και τον κόσμο. Και αυτό θα συμβεί», υποσχέθηκε.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία ανακοίνωσε πως στη διάρκεια της περασμένης νύκτας κατέρριψε 21 πυραύλους κρουζ και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη διάρκεια νέας φονικής ρωσικής επίθεσης στο Κίεβο και άλλες πόλεις της χώρας.

«Οι δυνάμεις της άμυνας κατέστρεψαν 21 πυραύλους κρουζ X-101/X-555 σε σύνολο 23, καθώς και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη», ανακοίνωσε η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.