Κοσμος

Γαλλία: Αντιδρούν στην απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου συνδικάτα και αντιπολίτευση

Καλούν σε διαδηλώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλώσεις στη Γαλλία
© Firas Abdullah/Anadolu Agency via Getty Images

Γαλλία - Συνταξιοδοτικό: Οι πρώτες αντιδράσεις συνδικάτων και κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απόφαση του Συνταγματικού Συμβουλίου

Ενάντια στην μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, το οποίο πήρε το «πράσινο φως» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γαλλίας, πρόκειται να παραμείνει η αντιπολίτευση έπειτα από ανακοίνωσή της.

«Ο αγώνας συνεχίζεται», είπε ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν, ενώ η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι «το πολιτικό μέλλον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος δεν επισφραγίστηκε».

Από την πλευρά τους τα γαλλικά συνδικάτα ζήτησαν από τον Εμανουέλ Μακρόν να μην εκδώσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και προειδοποίησαν ότι θα αρνηθούν να συναντηθούν με την κυβέρνηση πριν από την Πρωτομαγιά.

«Ενώπιον της μαζικής απόρριψης της μεταρρύθμισης αυτής, η επιτροπή των συνδικαλιστικών οργανώσεων ζητεί επίσημα να μην εκδοθεί ο νόμος, μόνος τρόπος για να κατευναστεί η οργή που εκφράζεται στη χώρα», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της επιτροπής των συνδικαλιστικών οργανώσεων που αποφάσισε «να μην δεχθεί να συναντηθεί με την κυβέρνηση» έως την 1η Μαΐου, την Εργατική Πρωτομαγιά, για την οποία καλεί σε «μεγάλη κινητοποίηση».

Σημειώνεται πως τα μέλη του γαλλικού Συνταγματικού Συμβουλίου επέκριναν ορισμένες δευτερεύουσες πτυχές της μεταρρύθμισης, αλλά δεν απέρριψαν το κύριο μέτρο που αυξάνει τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 62 που είναι σήμερα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του Συμβουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ