Κοσμος

Γεμάτη ποντίκια και μούχλα η πρωθυπουργική κατοικία στον Καναδά

Γιατί περιέπεσε σε αυτήν την κατάσταση η Σάσεξ Ντράιβ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
24 Sussex Drive
© Wikipedia Commons

Σάσεξ Ντράιβ: Η πρωθυπουργική κατοικία του Καναδά γεμάτη ποντίκια και μούχλα - Η απόφαση του Τριντό για μετακόμιση

Σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο και την Ντάουνινγκτ Στριτ, η Σάσεξ Ντράιβ στην Οττάβα του Καναδά δεν είναι ένας επισκέψιμος χώρος, ένα αξιοθέατο. Όχι μόνο γιατί δεν χρησιμοποιείται από τον Τζάστιν Τριντό, αλλά και γιατί η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει δεν επιτρέπει την παραμονή επισκεπτών. 

Σύμφωνα με το BBC, τα τελευταία 70 χρόνια η επίσημη πρωθυπουργική κατοικία του Καναδά θυμίζει περισσότερο ερείπιο λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Το κτίριο έχει προβλήματα με ασβέστη, μόλυβδο και μούχλα, ενώ «ταλαιπωρείται» από παλιά ηλεκτρικά συστήματα, σκουριασμένους σωλήνες νερού, παράθυρα που «μπάζουν» και απουσία συστήματος κλιματισμού για το καλοκαίρι. Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα, ήρθε να προστεθεί και η παρουσία ποντικιών, καθώς έχει γεμίσει «από περιττώματα και σορούς τρωκτικών ανάμεσα στους τοίχους, στη σοφίτα και στο υπόγειο». 

Η Σάσεξ Ντράιβ και τα σημάδια του χρόνου

Η έπαυλη χτίστηκε το 1868 στη νότια όχθη του ποταμού Οτάβα και ανήκε κάποτε σε έναν βαρόνο της ξυλείας. Η τελευταία ανακαίνιση έγινε το 1951. Σήμερα, το κόστος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο κτίριο υπολογίζεται στα 23,67 εκατομμύρια ευρώ.

Η κατοικία των 34 δωματίων και των 12.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Τζάστιν Τριντό. Εκεί έζησε με τον πατέρα του, όσο ήταν πρωθυπουργός. Ωστόσο, όταν ο ίδιος ανέλαβε τον πρωθυπουργικό θώκο το 2015, αποφάσισε να μετακομίσει στο Ριντό Κότατζ, μια κυβερνητική, διώροφη κατοικία, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά,καθώς ήδη γνώριζε για τα προβλήματα της Σάσεξ Ντράιβ.

«Αποφάσισα πριν χρόνια να μη μετακομίσω σε αυτή την κατοικία, για να μείνω με την οικογένειά μου σε ένα μικρότερο αλλά καλύτερο σπίτι», δήλωσε πρόσφατα ο πρωθυπουργός του Καναδά, ενώ είχε ήδη γίνει γνωστή στη χώρα του η αποκάλυψη για την παρουσία ποντικιών.

Η Σάσεξ Ντράιβ ήταν πάντα μόνο κατοικία και δεν χρησιμοποιούνταν ως επίσημος χώρος εργασίας, ενώ είναι πολύ μικρή για να φιλοξενήσει επίσημα δείπνα. Η τελευταία φορά που έγινε κάποια προσπάθεια για την αποκατάσταση της κατοικίας ήταν πριν τέσσερις δεκαετίες, επί πρωθυπουργίας Μπράιαν Μαλρόνεϊ. Όμως, κάθε φορά που ο Μαλρόνεϊ έκανε ανακαίνιση ή εργασίες στην πρωθυπουργική κατοικία, δεχόταν τα «πυρά» του Τύπου και της αντιπολίτευσης. Το ίδιο συνέβη και τη δεκαετία του 1970 όταν ο πατέρας Τριντό τόλμησε να ανακαινίσει τις κουζίνες, να αναβαθμίσει την ασφάλεια του κτιρίου και να χτίσει μια πισίνα με χρήματα από δωρεές ιδιωτών. Από τότε, για να αποφύγουν τις επικρίσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί του Καναδά προτιμούν να μη ρίξουν πολλά χρήματα για να κρατήσουν το κτίριο σε καλή κατάσταση.

24 Sussex: Rodent carcasses piling up inside walls

«Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το σπίτι έχει ρημάξει σε σχέση με την περίοδο που ζούσα εκεί. Κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να ξοδέψει λεφτά φορολογούμενων για αυτό», είχε πει ο Τζάστιν Τριντό το 2018.

Το κτίριο έχει ούτως ή άλλως μια ιδιαίτερη παράδοση, καθώς μέχρι το 1971 όσοι πρωθυπουργοί έμεναν εκεί πλήρωναν ενοίκιο. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Λουί Σεν Λορόν πλήρωνε τη δεκαετία του 1950 περίπου 3.400 ευρώ. Ο Τζάστιν Τριντό έχει αφήσει την απόφαση για το τι θα γίνει με το κτίριο στα χέρια γραφειοκρατών, ενώ αυτόν τον μήνα δήλωσε ότι «γίνονται συζητήσεις» για τη μοίρα της πρωθυπουργικής κατοικίας.

Σε δημοσκόπηση που έγινε τον Ιανουάριο, οι μισοί συμμετέχοντες δήλωσαν κατά μιας ανακαίνισης της Σάσεξ Ντράιβ. Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι η κατοικία θα πρέπει να χτιστεί εκ νέου.

Με πληροφορίες από BBC

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ