Κοσμος

«Έφυγε» η Αν Πέρι, η δολοφόνος που έγινε συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων

Στην ιστορία της είχε βασιστεί η υποψήφια για Όσκαρ ταινία «Ουράνια πλάσματα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Έφυγε» η Αν Πέρι, η δολοφόνος που έγινε συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων

Η Αν Πέρι, η δολοφόνος που έγινε συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, πέθανε σε ηλικία 84 ετών - Είχε αποτελέσει έμπνευση για την υποψήφια για Όσκαρ ταινία Heavenly Creatures του 1994

Η Αν Πέρι, Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που ήταν συνεργός στη δολοφονία της μητέρας φίλη της όταν ήταν έφηβη και αποτέλεσε την έμπνευση για την ταινία Heavenly Creatures του Πίτερ Τζάκσον πέθανε στο Λος Άντζελες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο εκδοτικός οίκος που συνεργαζόταν. Ήταν 84 ετών.

Η Αν Πέρι, παραγωγική συγγραφέας της οποίας τα θρίλερ εποχής έχουν πουλήσει πάνω από 25 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, ήταν 15 ετών όταν μαζί με τη φίλη της Πολίν Πάρκερ δολοφόνησαν τη μητέρα της Πολίν στο Κράισττσερτς της Νέας Ζηλανδίας το 1954. Η Ονόρα Μέρι Πάρκερ πέθανε αφού χτυπήθηκε με ένα τούβλο περίπου 20 φορές, σε μια δολοφονία που συγκλόνισε και καθήλωσε τη χώρα.

Στη δίκη ακούστηκε ότι τα δύο κορίτσια είχαν σχεδιάσει τη δολοφονία για να αποφύγουν τον χωρισμό τους όταν οι γονείς της 16χρονης Πάρκερ σχεδίαζαν να τη στείλουν στο εξωτερικό. Η βιογράφος της Πέρι, Τζοάν Ντρέιτον, δήλωσε ότι η δίκη προκάλεσε λάγνο ενδιαφέρον στα Μίντια. «Η μητροκτονία, η προδοσία μιας κόρης, η ομοφυλοφιλία - η ομοφοβία ήταν διάχυτη και αναμφίβολα λόγος της δολοφονίας - αντιμετωπίστηκε με φρίκη και έναν βαθμό απέχθειας», ανέφερε η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Stuff.

Η Πέρι αργότερα αρνήθηκε ότι οι δυο τους είχαν σχέση, λέγοντας στην εφημερίδα Times της Βρετανίας ότι δεν ήταν γκέι, αλλά αναγνώρισε ότι η σχέση τους ήταν εμμονική. Ως έφηβοι, ήταν πολύ νέοι για τη θανατική ποινή, και αντ' αυτού φυλακίστηκαν.

Η Πέρι έφυγε από τη Νέα Ζηλανδία μετά την αποφυλάκισή της από τη φυλακή πέντε χρόνια αργότερα και εργάστηκε για λίγο ως αεροσυνοδός. Έγινε επίσης μορμόνα πριν εγκατασταθεί σε ένα μικρό χωριό της Σκωτίας.

Άρχισε να γράφει με το όνομα που είχε υιοθετήσει μετά την αποφυλάκισή της (είχε γεννηθεί Τζούλιετ Χαλμ), και το πρώτο της μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1979.

Ακολούθησε μια παραγωγική καριέρα, κατά την οποία δημοσίευσε δεκάδες τίτλους, μεταξύ των οποίων μια βικτοριανή αστυνομική σειρά, ο κύριος χαρακτήρας της οποίας ονομαζόταν Τόμας Πιτ, καθώς και μια σειρά με έναν αμνησιακό ιδιωτικό ντετέκτιβ που ονομαζόταν Γουίλιαμ Μονκ.

Η ιστορία της δολοφονίας της μητέρας της Πάρκερ μεταφέρθηκε στο σινεμά από τον Νεοζηλανδό σκηνοθέτη Πίτερ Τζάκσον στην υποψήφια για Όσκαρ ταινία Heavenly Creatures του 1994, στην οποία η νεαρή Κέιτ Γουίνσλετ υποδύθηκε την Πέρι.

Η Πέρι φέρεται να ζούσε τα τελευταία χρόνια στο Λος Άντζελες για να προωθήσει κινηματογραφικές μεταφορές πολλών έργων της. Ο γαλλικός εκδοτικός οίκος, που εκπροσωπούσε τη συγγραφέα, δήλωσε στο AFP ότι η Πέρι πέθανε στο Λος Άντζελες στις 10 Απριλίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ