Κοσμος

Σαν σήμερα 13 Απριλίου 1953: Η CIA θέτει σε εφαρμογή το MKUltra

Τι ήταν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα πλύσης εγκεφάλου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mk-ultra

Σαν σήμερα 13 Απριλίου 1953: Η CIA θέτει σε εφαρμογή το MKUltra - Τι ήταν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα πλύσης εγκεφάλου  

Σαν σήμερα, στις 13 Απριλίου 1953 η CIA θέτει σε εφαρμογή το MKUltra. Το Project MKUltra (ή MK-Ultra) είναι η κωδική ονομασία που δόθηκε σε ένα πρόγραμμα πειραμάτων πάνω σε ανθρώπους που σχεδιάστηκαν και αναλήφθηκαν από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), μερικά από τα οποία ήταν παράνομα. Τα πειράματα σε ανθρώπους είχαν σκοπό να αναπτύξουν διαδικασίες και να διεξάγουν έρευνες σε φάρμακα όπως το LSD, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε ανακρίσεις προκειμένου να αποδυναμωθεί το άτομο και να εξαναγκαστεί σε ομολογία μέσω της πλύσης εγκεφάλου και ψυχολογικών βασανιστηρίων. Το Πρόγραμμα οργανώθηκε μέσω του Γραφείου Επιστημονικής Νοημοσύνης της CIA και συντονίστηκε με το Εργαστήριο Βιολογικού Πολέμου του Στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλες κωδικές ονομασίες για πειράματα που σχετίζονται με φάρμακα ήταν το Πρόγραμμα Bluebird και το Πρόγραμμα Αγκινάρα (Project Artichoke).

Το Πρόγραμμα MKUltra κυρώθηκε επίσημα το 1953, αλλά περιορίστηκε το 1964 και περαιτέρω το 1967. Επισήμως διακόπηκε το 1973. Το πρόγραμμα ασχολήθηκε επίσης με παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης Αμερικανών και Καναδών πολιτών ως ακούσια υποκείμενα δοκιμών, που οδήγησαν σε διαμάχες σχετικά με τη νομιμότητά του. Το MKUltra χρησιμοποίησε πολυάριθμες μεθόδους για να χειριστεί τις ψυχικές καταστάσεις και τις εγκεφαλικές λειτουργίες των υποκειμένων της. Οι τεχνικές περιελάμβαναν την κρυφή χορήγηση υψηλών δόσεων ψυχοδραστικών φαρμάκων (ειδικά του LSD) και άλλων χημικών, όπως ηλεκτροσόκ, ύπνωση, απομόνωση και λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και άλλων μορφών βασανιστηρίων.

Το πεδίο εφαρμογής του MKUltra ήταν ευρύ, με δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν υπό το πρόσχημα της έρευνας σε περισσότερα από 80 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων κολλεγίων και πανεπιστημίων, νοσοκομείων, φυλακών και φαρμακευτικών εταιρειών. Η CIA λειτούργησε έχοντας σαν βιτρίνα πρωτοποριακές οργανώσεις, αν και μερικές φορές κορυφαίοι αξιωματούχοι σε αυτά τα ιδρύματα γνώριζαν τη συμμετοχή της CIA.

Το Πρόγραμμα MKUltra έγινε για πρώτη φορά γνωστό δημοσίως το 1975 από την Επιτροπή Τσερτς του Κογκρέσου των Ηνωμένων Πολιτειών και της Προεδρικής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών σχετικά με τις δραστηριότητες της CIA στις Ηνωμένες Πολιτείες (επίσης γνωστή ως Επιτροπή Ροκφέλερ). Οι ερευνητικές προσπάθειες όμως παρεμποδίστηκαν από τον διευθυντή της CIA Ρίτσαρντ Χελμς, ο οποίος έδωσε τη διαταγή να καταστραφούν όλα τα αρχεία του Προγράμματος MKUltra το 1973. Οι έρευνες της Επιτροπής Τσερτς και της Επιτροπής Ροκφέλερ βασίστηκαν σε ορκωτές μαρτυρίες των άμεσων συμμετεχόντων και στο σχετικά μικρό αριθμό εγγράφων που γλύτωσαν της διαταγής του Χελμς.

Το 1977, ο νόμος για την Ελευθερία της Πληροφορίας αποκάλυψε ένα μυστικό αρχείο 20.000 εγγράφων που σχετίζονται με το Πρόγραμμα MKUltra που οδήγησε σε ακροάσεις στη Γερουσία αργότερα εκείνο το έτος. Ορισμένες πληροφορίες που έχουν διασωθεί σχετικά με το MKUltra αποχαρακτηρίστηκαν τον Ιούλιο του 2001. Τον Δεκέμβριο του 2018, τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα περιελάμβαναν μια επιστολή προς έναν άγνωστο γιατρό που συζητούσε τις εργασίες που διεξηγαγε πάνω σε έξι σκυλιά που έτρεχαν, γύριζαν και σταματούσαν μέσω τηλεχειριστηρίου και εμφυτευμάτων εγκεφάλου.

Σαν σήμερα 13 Απριλίου: Γεγονότα

1204: Με την ολοκλήρωση της κατάληψης της Κωνσταντινούπολης, διαλύεται προσωρινά η Βυζαντινή αυτοκρατορία και τερματίζεται η Δ' Σταυροφορία.

1598: Ο βασιλιάς Ερρίκος Δ' εκδίδει το Έδικτο της Νάντης, με το οποίο αναγνωρίζει θρησκευτικά δικαιώματα στους Προτεστάντες της Γαλλίας.

1861: Το οχυρό Σάμτερ καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις των Νοτίων, η πολιορκία του οποίου σηματοδότησε την έναρξη του Αμερικανικού Εμφυλίου.

1924: Ιδρύεται η ομάδα Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπολιτών, εν συνεχεία Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως γνωστή σαν ΑΕΚ Αθηνών.

1929: Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την άλλοτε ελληνική συνοικία Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης με ολική καταστροφή σε περισσότερες από 200 οικίες. Από τότε η περιοχή ονομάστηκε Κουρτουλούς.

1944: Το Κωσταράζι Καστοριάς πυρπολείται και καταστρέφεται ολοκληρωτικά για δεύτερη φορά μετά από αυτή των Οθωμανών το 1912. Αυτή τη φορά, είναι μία μονάδα των SS προερχόμενη από τη Σιάτιστα που το πραγματοποιεί, εκτελεί 5 και συλλαμβάνει 76 κατοίκους.

1987: Πορτογαλία και Κίνα υπογράφουν συμφωνία για την επιστροφή του Μακάο στη δεύτερη, το 1999.

2000: Ο Κώστας Σημίτης ορκίζεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας.

2003: Τραγικό δυστύχημα σημειώνεται στην κοιλάδα των Τεμπών με απολογισμό 21 νεκρούς μαθητές. Το πούλμαν με τους μαθητές γύριζε στο Μακροχώρι Ημαθίας από τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα και συγκρούστηκε με αποκολλημένο φορτίο φορτηγού.

2013: Επιβεβαιώνονται οι φήμες για την πώληση του Σκορπιού, του νησιού του Αριστοτέλη Ωνάση στον Ρώσο επιχειρηματία Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ. Το νησί αλλάζει ιδιοκτήτη μετά από πενήντα έτη.

Σαν σήμερα 13 Απριλίου: Γεννήσεις

1743: Τόμας Τζέφερσον, 3ος πρόεδρος των Η.Π.Α..

1747: Αρμάν-Λουί ντε Γκοντώ-Μπιρόν, Γάλλος στρατιωτικός.

1769: Τόμας Λόρενς, Άγγλος ζωγράφος.

1899: Άλφρεντ Μόσερ Μπατς, Αμερικανός αρχιτέκτονας και εφευρέτης του Σκραμπλ.

1906: Σάμιουελ Μπέκετ, Ιρλανδός συγγραφέας.

1926: Έλλη Λαμπέτη, Ελληνίδα ηθοποιός.

Η Έλλη Λαμπέτη μιλάει για το χαρακτηριστικό ψεύδισμά της | Τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη (1978)

1940: Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό, Γάλλος συγγραφέας.

1962: Χίλελ Σλόβακ, Ισραηλινός μουσικός (Red Hot Chili Peppers και What Is This?).

Σαν σήμερα 13 Απριλίου: Θάνατοι

1695: Ζαν ντε Λα Φονταίν, Γάλλος συγγραφέας.

1936: Κωνσταντίνος Δεμερτζής, Έλληνας πολιτικός.

1966: Κάρλο Καρά, Ιταλός ζωγράφος.

1984: Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, Έλληνας ηθοποιός.

2010: Μάνος Ξυδούς, Ελληνας τραγουδοποιός.

Εσύ Εκεί   Μάνος Ξυδούς Η καλύτερη εκτέλεση του Μάνου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ