Κοσμος

Πίνακας σκορ των Μάγια ηλικίας 1000 ετών ανακαλύφθηκε στο Γιουκατάν

Το χρονικό της ανακάλυψης

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεξικό: Πίνακας σκορ των Μάγια ηλικίας 1000 ετών ανακαλύφθηκε στο Γιουκατάν - Το χρονικό της ανακάλυψης

Στον περίφημο αρχαιολογικό χώρο Chichén Itzá των Μάγια, στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού, ανακαλύφθηκε ένας αρχαίος πέτρινος πίνακας αποτελεσμάτων που χρησιμοποιούνταν σε ένα αρχαίο τελετουργικό παιχνίδι με μπάλα.

Το κυκλικό κομμάτι, με διάμετρο λίγο μεγαλύτερη από 32 εκατοστά και βάρος 40 κιλά, εμφανίζει ιερογλυφική γραφή γύρω από δύο παίκτες που στέκονται δίπλα σε μια μπάλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (INAH) του Μεξικού.

«Σε αυτή την περιοχή των Μάγια, είναι σπάνιο να βρεθεί ιερογλυφική γραφή, πόσο μάλλον ένα πλήρες κείμενο», δήλωσε ο Φρανσίσκο Πέρεζ, ένας από τους αρχαιολόγους που συντονίζουν τις έρευνες στο συγκρότημα Chichanchob, που ονομάζεται επίσης Casa Colorada.

Η πέτρα, που πιστεύεται ότι είναι πίνακας αποτελεσμάτων, χρονολογείται μεταξύ 800 και 900 μ.Χ.

Το παιχνίδι, που παίζεται με μια βαριά μπάλα από καουτσούκ, ήταν παραδοσιακή πρακτική των μεσοαμερικανικών λαών και πιστεύεται ότι είχε τελετουργικές προεκτάσεις.

Οι ερευνητές του INAH ετοιμάζονται τώρα να πάρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης του κειμένου και της εικονογραφίας για λεπτομερή μελέτη, ενώ παράλληλα το προετοιμάζουν για συντήρηση.

Το σύμπλεγμα Chichén Itzá, που έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς από την Unesco, είναι ένα από τα κύρια αρχαιολογικά κέντρα του πολιτισμού των Μάγια στη χερσόνησο Γιουκατάν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται τον χώρο κάθε χρόνο.