Κοσμος

Ο Δαλάι Λάμα απολογήθηκε που φίλησε αγόρι στα χείλη και του ζήτησε «να ρουφήξει τη γλώσσα του»

Η κίνησή του προκάλεσε αντιδράσεις στα social media

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δαλάι Λάμα
© EPA/SANJAY BAID

Ο Δαλάι Λάμα απολογήθηκε που φίλησε αγόρι στα χείλη και του ζήτησε «να ρουφήξει τη γλώσσα του» - Η κίνησή του προκάλεσε αντιδράσεις στα social media

Ο Δαλάι Λάμα ζήτησε συγγνώμη αφού αντιμετώπισε κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά όταν φίλησε ένα μικρό αγόρι στα χείλη και του ζήτησε να «ρουφήξει τη γλώσσα του» σε δημόσια εκδήλωση στην Ινδία.

Το συμβάν, το οποίο έλαβε χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου στο ναό του Δαλάι Λάμα στην Νταραμσάλα, συμμετείχαν περίπου 100 νεαροί μαθητές που μόλις είχαν αποφοιτήσει από το ινδικό Ίδρυμα M3M.

Ο Δαλάι Λάμα, Tenzin Gyatso, είναι η ιερότερη μορφή του θιβετιανού βουδισμού και ζει εξόριστος στην Ινδία από το 1959, όταν το Θιβέτ προσαρτήθηκε στην Κίνα.

Σε ένα βίντεο που έχει γίνει viral, ένας από τους νεαρούς φοιτητές πλησίασε ένα μικρόφωνο στην εκδήλωση και ρώτησε τον Δαλάι Λάμα: «Μπορώ να σε αγκαλιάσω;»

Ο Δαλάι Λάμα, 87 ετών, είπε στο αγόρι να ανέβει στην εξέδρα όπου καθόταν. Δείχνοντας το μάγουλό του, ακούγεται να λέει «πρώτα εδώ», και στη συνέχεια το παιδί τον φίλησε και τον αγκάλιασε.

Ο Δαλάι Λάμα κράτησε το αγόρι αγκαλιά, λέγοντας «νομίζω και εδώ» και στη συνέχεια του έδωσε ένα φιλί στα χείλη. «Και ρούφα τη γλώσσα μου», είπε στη συνέχεια ο Δαλάι Λάμα, βγάζοντας τη γλώσσα του, μέτωπο με μέτωπο με τον μαθητή. Το αγόρι έβγαλε γρήγορα τη δική του γλώσσα και πήγε να απομακρυνθεί, ενώ ο Δαλάι Λάμα γέλασε και τράβηξε το αγόρι για άλλη μια αγκαλιά, ενώ το κοινό γελούσε.

Στη συνέχεια ο πνευματικός ηγέτης μίλησε στο αγόρι, συμβουλεύοντάς το να θαυμάζει εκείνους που δημιουργούν «ειρήνη και ευτυχία» και να μην ακολουθεί «ανθρώπινα όντα που σκοτώνουν άλλους ανθρώπους», πριν τον αγκαλιάσει για τελευταία φορά.

Όταν το βίντεο διαδόθηκε στο διαδίκτυο, καταδικάστηκε από πολλούς, οι οποίοι το χαρακτήρισαν «ακατάλληλο», «σκανδαλώδες» και «αηδιαστικό». Οι αντιδράσεις προκάλεσαν την απολογία εκπροσώπων του Δαλάι Λάμα, ο οποίος δήλωσε ότι η συμπεριφορά του ήταν «αθώα και παιχνιδιάρικη».

Σε δήλωσή του ανέφερε: «Η Αγιότητά του επιθυμεί να ζητήσει συγγνώμη από το αγόρι και την οικογένειά του, καθώς και από τους πολλούς φίλους του σε όλο τον κόσμο, για την πληγή που μπορεί να προκάλεσαν τα λόγια του. Η Αγιότητά του συχνά πειράζει τους ανθρώπους που συναντά με αθώο και παιχνιδιάρικο τρόπο, ακόμη και δημοσίως και μπροστά στις κάμερες. Λυπάται για το περιστατικό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ