Κοσμος

Δαλάι Λάμα: «Η Ευρώπη είναι για τους Ευρωπαίους»

Ο πνευματικός ηγέτης πρόσθεσε ότι εάν δεν φύγουν οι μετανάστες η γηραιά ήπειρος μπορεί να γίνει μουσουλμανική ή αφρικανική

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Dalai Lama: Trump has 'lack of moral principle' - BBC News

Ο πνευματικός ηγέτης του βουδισμού δήλωσε ότι μόνο ένας «περιορισμένος αριθμός» μεταναστών πρέπει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

«Η Ευρώπη είναι για τους Ευρωπαίους», δήλωσε ο Δαλάι Λάμα σε συνέντευξή του στο βρετανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, προσθέτοντας ότι η ήπειρος μπορεί να γίνει «μουσουλμανική ή αφρικανική» εάν οι μετανάστες δεν επιστραφούν πίσω στις χώρες τους.

Ο πνευματικός ηγέτης του βουδισμού, ο οποίος ζει ως πρόσφυγας στην Ινδία, έπειτα από τη φυγή του από το Θιβέτ το 1959, δήλωσε ότι μόνο ένας «περιορισμένος αριθμός» μεταναστών πρέπει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή ήπειρο για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα.

Στη συνέντευξή του, ο Δαλάι Λάμα υποστήριξε ότι οι μετανάστες που είχαν καταφύγει στην Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες πριν επιστραφούν στους τόπους καταγωγής τους. Ακόμη, είπε ότι η Ευρώπη ήταν υποχρεωμένη να φιλοξενήσει όσους χρειάζονται βοήθεια, αλλά τελικά θα πρέπει αυτοί, κάποια στιγμή, να επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

«Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να υποδεχτούν τους πρόσφυγες και να τους δώσουν εκπαίδευση και κατάρτιση, με στόχο να επιστρέψουν στις χώρες τους με συγκεκριμένες δυνατότητες».

Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να συμβεί σε όσους θέλουν να παραμείνουν στις χώρες υποδοχής, απάντησε: «Ένας περιορισμένος αριθμός δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη θα γίνει τελικά μουσουλμανική ή αφρικανική χώρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δαλάι Λάμα παίρνει αυτή τη θέση στο θέμα της μετανάστευσης. Σε μια ομιλία του που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Μάλμε της Σουηδίας,  είχε πει πως οι πρόσφυγες οφείλουν να επιστρέψουν στις χώρες τους και να τις ξανακτίσουν. «Να τους υποδεχτείτε, να τους βοηθήσετε και να τους εκπαιδεύσετε, αλλά τελικά θα πρέπει να αναπτύξουν ξανά τη δική τους χώρα. Νομίζω ότι η Ευρώπη ανήκει στους Ευρωπαίους».

Ερωτηθείς, τέλος, για την αμερικανική επί προεδρίας Τραμπ ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης  απάντησε πως η θητεία του στον Λευκό Οίκο δεν χαρακτηρίζεται από «ηθικές αρχές» και σημείωσε πως η πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ είναι λανθασμένη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ