Κοσμος

Στρατιωτικές ασκήσεις «ολικής περικύκλωσης» της Ταϊβάν από την Κίνα

«Περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» από το Πεκίνο μετά τις επαφές ΗΠΑ - Ταϊβάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κίνα: Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν την επομένη της επιστροφής της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ.
Το κινεζικό ΥΠΕΞ εξέφρασε την αντίθεσή του στη συνάντηση του προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων με την πρόεδρο της Ταϊβάν © Wu Hao/EPA

Κίνα: Τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν την επομένη της επιστροφής της προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ.

Την επομένη της επιστροφής της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από τις ΗΠΑ, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν σήμερα τριήμερες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από το νησί.

Η Κίνα θα διεξάγει «περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας» και ασκήσεις γύρω από τον Πορθμό της Ταϊβάν, καθώς και βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν «όπως έχει προγραμματιστεί», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν εντόπισε σήμερα οκτώ κινεζικά πολεμικά πλοία και 42 στρατιωτικά αεροσκάφη γύρω από τη νήσο.

Είκοσι εννέα αεροσκάφη διέσχισαν τη μέση γραμμή που χωρίζει την Κίνα από την Ταϊβάν, διευκρίνισε το υπουργείο, καταγγέλλοντας «παράλογες ενέργειες».

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν είχε σημειώσει νωρίτερα σήμερα, μετά την ανακοίνωση απο την Κίνα των τριήμερων στρατιωτικών γυμνασίων γύρω από τη νήσο, ότι θα ανταποκριθεί με ηρεμία, λογικά και με σοβαρή στάση, ούτε κλιμακώνοντας τις συγκρούσεις ούτε προκαλώντας διενέξεις.

Η Κίνα χρησιμοποίησε επίσκεψη της Τσάι Ινγκ-γουέν στις ΗΠΑ ως δικαιολογία για τη διεξαγωγή των ασκήσεων, προσέθετε το υπουργείο στην ανακοίνωσή του.

Ο κινεζικός στρατός ξεκίνησε σήμερα τριήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στο Στενό της Ταϊβάν, με φόντο εντάσεις με τη νήσο μετά την συνάντηση στις ΗΠΑ της προέδρου της Τσάι Ινγκ-γουέν με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι.

Οι ασκήσεις αυτές “χρησιμεύουν ως σοβαρή προειδοποίηση κατά της συμπαιγνίας μεταξύ των αυτονομιστικών δυνάμεων που επιδιώκουν ‘την ανεξαρτησία της Ταϊβάν’ και των εξωτερικών δυνάμεων, όπως και των προκλητικών τους ενεργειών”, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του κινεζικού στρατού Σι Γι.

Ασκήσεις με πραγματικά πυρά θα διεξαχθούν τη Δευτέρα στο Στενό της Ταϊβάν κοντά στις ακτές της Φουτζιάν, στην ανατολική Κίνα, την επαρχία που βρίσκεται απέναντι από την νήσο, δήλωσαν εξάλλου οι τοπικές ναυτικές αρχές.

Ταϊβάν: «Αυταρχικός επεκτατισμός» της Κίνας

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ταϊβάν δήλωσε ότι η χώρα της αντιμετωπίζει έναν «αυταρχικό επεκτατισμό» από την Κίνα.

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε έναν συνεχή αυταρχικό επεκτατισμό», σημείωσε η Τσάι, προσθέτοντας ότι η Ταϊβάν «θα συνεχίσει να εργάζεται με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες (…) για να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Ο λαός της Ταϊβάν αγαπά τη δημοκρατία και επιδιώκει την ειρήνη, σημείωσε επίσης η πρόεδρος της νήσου, συμπληρώνοντας ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας με τις ΗΠΑ.

Η Τσάι συναντήθηκε την Τετάρτη στο Λος Άντζελες με τον πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, εξοργίζοντας το Πεκίνο που θεωρεί την Ταϊβάν κινεζική επαρχία, που προορίζεται να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμη και διά της βίας εάν κριθεί απαραίτητο.

Τον Αύγουστο του 2022, ύστερα από την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι (της προκατόχου του Μακάρθι) στην Ταϊβάν, η Κίνα διεξήγαγε πολυήμερα στρατιωτικά γυμνάσια γύρω από το νησί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ