Κοσμος

Πιέσεις από τις ΗΠΑ για να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος Wall Street Journal

Τι ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πιέσεις από τις ΗΠΑ για να απελευθερωθεί ο δημοσιογράφος Wall Street Journal
© Instagram

Wall Street Journal: Ο Λευκός Οίκος ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου που συνελήφθη στη Ρωσία

Η αμερικανική κυβέρνηση ασκεί έντονες πιέσεις για την απελευθέρωση του δημοσιογράφου της εφημερίδας Wall Street Journal που κρατείται στην Ρωσία, και παρακολουθεί στενά την προφυλάκιση του, ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

«Πιέζουμε σκληρά από τη στιγμή που μάθαμε ότι ο δημοσιογράφος κρατείται» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Κίρμπι.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) της Ρωσίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε τον Ίβαν Γκερσκόβιτς με την κατηγορία ότι συνέλεγε πληροφορίες για μια εταιρεία της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες συνιστούν κρατικό απόρρητο.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν «έντονα, σθεναρά, στενά» την κράτησή του, δήλωσε ο Κίρμπι.

«Θα κάνουμε ότι μπορούμε για φέρουμε τον Ίβαν στο σπίτι του και τον Πολ Γουίλαν», δήλωσε ο Κίρμπι, αναφερόμενος στον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη που εκτίει ποινή κάθειρξης 16 ετών στη Ρωσία με την κατηγορία της διενέργειας κατασκοπείας, την οποία ο ίδιος και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται. «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα χρειαστεί σκληρή δουλειά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα την αποφύγουμε».

Ποιος είναι ο Αμερικανός ανταποκριτής της «Wall Street Journal»

Σύμφωνα με ό,τι γράφει στην ιστοσελίδα του, ο Ίβαν Γκέρσκοβιτς είναι ρεπόρτερ που εργάζεται για την εφημερίδα «The Wall Street Journal» και καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος για το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) και τους «Τάιμς της Μόσχας» («The Moscow Times»). Έχει, επίσης, δουλέψει για τους «New York Times», για τον Economist και το Politico, μεταξύ άλλων.

Ο Γκέρσκοβιτς εδρεύει στο γραφείο της «Wall Street Journal» στη Μόσχα.

Η FSB σημείωσε ότι είχε διαπίστευση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να εργάζεται ως δημοσιογράφος στη χώρα. Έχει φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, στο BBC, το NPR, την Deutsche Welle και το France 24.

Το τελευταίο του άρθρο στην WSJ αυτή την εβδομάδα (28 Μαρτίου) αναφερόταν στη φθίνουσα οικονομία της Ρωσίας και στο πώς το Κρεμλίνο έπρεπε να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές δαπάνες. Ο τίτλος του άρθρου ήταν «H ρωσική οικονομία αρχίζει να καταρρέει» και ο υπότιτλος «Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί, η εργασία είναι σπάνια, ο προϋπολογισμός είναι συμπιεσμένος. Ολιγάρχης: “Δεν θα υπάρχουν λεφτά του χρόνου”».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ