Κοσμος

Το Άμστερνταμ παίρνει μέτρα κατά του «υπερβολικού τουρισμού»

«Οι «ενοχλητικοί νεαροί κάνουν τον τουρισμό μη βιώσιμο στην πόλη» λένε οι αρχές

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άμστερνταμ: «Όχι» στους ανάγωγους γλεντζέδες
© Elias Ehmann / Unsplash

Άμστερνταμ: Η διαδικτυακή καμπάνια «Μείνετε μακριά» για τους τουρίστες του ξεφαντώματος

Από τη δεκαετία του 1970, το Άμστερνταμ έγινε η πιο γλεντζέδικη ευρωπαϊκή μεγαλούπολη. Η περίφημη συνοικία «με τα κόκκινα φανάρια» —όπου επί δεκαετίες οι προσφερόμενες γυναίκες εκτίθεντο σε βιτρίνες— μαζί με την ελεύθερη χρήση κάνναβης προσέλκυε νέους από όλη την Ευρώπη· έτσι, η ολλανδική πρωτεύουσα έγινε παιχνιδότοπος και σημείο συνάντησης ανθρώπων που θέλουν να ξεδώσουν μέχρι τελικής πτώσεως. Η ατμόσφαιρα της ολονύκτιας μπαρότσαρκας με πολύ αλκοόλ και πολλά ναρκωτικά δημιούργησε μια φυσιογνωμία και μια ταυτότητα που αδικεί το Άμστερνταμ. Στην πραγματικότητα η ολλανδική πόλη με τη μακρά ιστορία, τη συναρπαστική αρχιτεκτονική και γεωγραφία, παγιδεύτηκε στο ευτελέστερο είδος τουρισμού: στο Άμστερνταμ συρρέουν νέοι, κυρίως άνδρες, που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τις ποικιλίες του χασίς. Το αποτέλεσμα είναι νεανικές παρέες με οπαδική συμπεριφορά που ξενυχτάνε πίνοντας και κάνοντας μπάφους μέχρις αναισθησίας. Φαίνεται μάλιστα ότι η πλειονότητά τους είναι Βρετανοί που έρχονται για ένα Σαββατοκύριακο χωρίς σχέδια για να δουν την πόλη —έρχονται μονάχα για να μεθύσουν και να «ξεφύγουν».

Ο δήμος του Άμστερνταμ ζητεί τώρα από τους νεαρούς Βρετανούς να μην έρθουν αν σκοπεύουν απλώς να ξεφαντώσουν. Η νέα διαδικτυακή καμπάνια για την αντιμετώπιση του «ενοχλητικού» τουρισμού ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα και απευθύνεται σε επισκέπτες 18 έως 35 ετών. Όταν οι Βρετανοί τουρίστες αναζητήσουν στο Διαδίκτυο όρους όπως «bachelor πάρτι Άμστερνταμ», «φτηνό ξενοδοχείο» ή «μπαρότσαρκα», θα εμφανιστεί ένα βίντεο που τους προειδοποιεί για τις συνέπειες της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, της χρήσης ναρκωτικών και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Η συνέπεια της αντικοινωνικής συμπεριφοράς είναι πλέον η σύλληψη, κάτι που συνέβαινε αρκετά σπάνια παλιότερα· επίσης, οι μεθυσμένοι που σωριάζονται στον δρόμο ή γίνονται επιθετικοί θα πληρώνουν στο εξής πρόστιμο 140 ευρώ και το γεγονός θα εγγράφεται στο ποινικό τους μητρώο, πράγμα που θα τους εμποδίζει να ξαναέρθουν στην Ολλανδία.

See Amsterdam's newest campaign urging drunken British tourists to 'stay away'

Στα βίντεο του δήμου εμφανίζονται αναίσθητα άτομα που μεταφέρονται στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο και συνθήματα «Μην έρχεστε αν σκοπεύετε να πάρετε ναρκωτικά και να χάσετε τον έλεγχο» και «Οι επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι, αλλά όχι αν συμπεριφέρονται άσχημα». Όπως λέει ο αντιδήμαρχος Sofyan Mbarki, «το Άμστερνταμ παίρνει μέτρα κατά του «υπερβολικού» τουρισμού και των ενοχλητικών νεαρών που κάνουν τον τουρισμό μη βιώσιμο στην πόλη μας.» Η εκστρατεία συμμόρφωσης των επισκεπτών έχει επεκταθεί στα social media όπου η δημαρχία προειδοποιεί για τις νομικές συνέπειες του μεθυσιού, της πρόκλησης υπερβολικού θορύβου, της αγοράς ναρκωτικών από πλανόδιους εμπόρους και την ούρηση στον δημόσιο χώρο. Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιβολής τουριστικού φόρου προκειμένου να μειωθούν οι «τζαμπατζήδες».

Οι αποφάσεις αυτές κρίνονται καθυστερημένες από τους κατοίκους του Άμστερνταμ οι οποίοι παραπονιούνται εδώ και δεκαετίες ότι η πόλη τους έχει παραδοθεί στην καταπιεσμένη νεολαία του αγγλικού βορρά που δεν ξέρει πώς να πίνει και πώς να συνδιαλέγεται με τους ντόπιους.

Amsterdam launches stay away ad campaign targeting young British men – BBC News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ