Κοσμος

Διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν;

Το δημοσίευμα της «Sun» και οι διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Jens Stoltenberg και Ursula von der Leyen
© EPA / Ole Berg-Rusten

ΝΑΤΟ: Διάδοχος του Γενς Στόλτενμπεργκ στο ΝΑΤΟ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Το δημοσίευμα της «The Sun»

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προτίθεται να αποχωρήσει το Φθινόπωρο από την ηγεσία του ΝΑΤΟ με τα σενάρια για το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί να «φουντώνουν». Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν είναι από τα πρόσωπα που ακούγονται έντονα.

Ο νυν Γενικός Γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ, έχει ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο καθώς η 9χρονη θητεία του έχει παραταθεί ήδη τρεις φορές λόγω του πολέμου. Παράλληλα, η αμυντική συμμαχία, μόλις πριν από δυο ημέρες, πρόσθεσε το 31ο της μέλος, τη Φινλανδία, απομένοντας μόνο λίγα τεχνικά ζητήματα πριν από την επίσημη ένταξη της χώρας στο μπλοκ. Ο επόμενος, λοιπόν, επικεφαλής του ΝΑΤΟ έχει αρκετά πράγματα να διαχειριστεί. Και όσο η αλλαγή ηγεσίας πλησιάζει τόσο τα πιθανά ονόματα για την κούρσα διαδοχής ακούγονται. Δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Sun, επικαλούμενο διπλωματική πηγή, βάζει το όνομα της Προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ως ένα από τα επικρατέστερα.

Μάλιστα, αναφέρει ότι την έχουν προτείνει ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Το όνομά της όμως δεν είναι το αγαπημένο, για φωνές που έχουν κύριο λόγο στην ψηφοφορία του επόμενου Γενικού Γραμματέα, όπως για παράδειγμα της Βρετανίας.

Βέτο στην Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με πηγές της Sun, η Βρετανία σκέφτεται σοβαρά να ασκήσει βέτο στην πιθανή εκλογή της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Βασικό της χαρτί, φαίνεται να είναι το κακό ιστορικό της προέδρου της Κομισιόν ως υπουργού Άμυνας της Γερμανίας την περίοδο 2013-2019. Επισημαίνεται ότι το όνομα της Γερμανίδας υπ. Άμυνας της κυβέρνησης Μέρκελ, είχε εμπλακεί σε υποθέσεις διαφθοράς, όπως υπερβολικές σπατάλες δημοσίου χρήματος αλλά και καταπάτηση των κανόνων ανάθεσης αμυντικών έργων.

Παράλληλα όμως η αυστηρή αυτή θέση της Βρετανίας, πυροδοτείται ίσως και από το γεγονός ότι ισχυρός υποψήφιος θεωρείται, ο δικός της, υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας. Η χώρα έχει να δει Βρετανό επικεφαλής του ΝΑΤΟ εδώ και 20 χρόνια, από τον Τζορτζ Ρόμπερτσον. Αυτό την κάνει να επιθυμεί ακόμη περισσότερο τη θέση αυτή, καθώς ως χώρα, το τελευταίο διάστημα, πρωτοστατεί στην αντίσταση κατά της Ρωσίας. Ο Μπεν Γουάλας είχε παραδεχτεί πέρυσι, σε σχετική ερώτηση, ότι πρόκειται για «καλή δουλειά» όμως παράλληλα «αγαπάει» τη θέση του υπουργού Άμυνας.

Τονίζεται ότι και οι 13 Γενικοί Γραμματείς του ΝΑΤΟ ήταν άνδρες, κάτι που βάζει στο κάδρο περισσότερο τις γυναίκες και ονόματα, όπως της Καναδής αναπληρώτριας πρωθυπουργού, Κρίστια Φρίλαντ, η οποία δείχνει να έχει τη στήριξη και των ΗΠΑ.

Πηγή: DW

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ