Κοσμος

Hanif Kureishi: Έπαιρνα κόκα με τα παιδιά μου

Ο Βρετανός συγγραφέας και το πατρικό πρότυπο «είμαι φιλαράκι με τα παιδιά μου»

Φίλιππος Κόλλιας
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

O Hanif Kureishi, η δήλωση ότι έπαιρνε κοκαΐνη μαζί με τα παιδιά του, η κατάρρευση του πατρικού πρότυπου.

Πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός Βρετανός μυθιστοριογράφος Hanif Kureishi (στα ελληνικά τα βιβλία του κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Καστανιώτη) έγραψε στο Twitter ότι έχει περάσει «υπέροχες βραδιές κοκαΐνης μαζί με τα παιδιά του» κι ότι έχει «φίλους που παίρνουν MDMA με τα παιδιά τους.»

Τι άλλο θα ακούσουμε; Κατ’ αρχάς, η κοκαΐνη είναι παράνομη στη Βρετανία και δεν θα έπρεπε να εκμεταλλεύεται κανείς το γεγονός ότι είναι celebrity μιλώντας ανοιχτά για τη χρήση της: πολλοί άνθρωποι, που δεν είναι celebrities, βρίσκονται στη φυλακή εξαιτίας της χρήσης κοκαΐνης. Εξάλλου, το να υπερηφανεύεσαι ότι παίρνεις κοκαΐνη παραείναι eighties: αυτές οι συνήθειες, αν και συνεχίζονται αμείωτες, δεν πολυδιαφημίζονται πλέον· δεν ζούμε στην εποχή του «Λιγότερο από μηδέν». Το δεύτερο σημείο είναι το εξής: ποια «παιδιά» σήμερα κάθονται στον καναπέ και σνιφάρουν μαζί με τον πατέρα τους; Εκτός του ότι τα ναρκωτικά έχουν χάσει, ως όφειλαν, κάθε glamour -όπως και άλλες συνήθειες, π.χ. το κάπνισμα- το να κάνει ένας πατέρας χρήση κοκαΐνης μπροστά σε ανηλίκους φαίνεται πλήρης αποτυχία του πατρικού προτύπου: ο Hanif Kureishi είναι επιτυχημένος συγγραφέας («Ο Βούδας των προαστίων», «Intimacy») και σεναριογράφος («Ωραίο μου πλυντήριο») αλλά ως πατέρας μάλλον δεν τα έχει καταφέρει. Το να παρουσιάζουμε στα παιδιά συμπεριφορές υψηλού κινδύνου ως «ομαλές» πατρικές συνήθειες είναι ο σίγουρος δρόμος για την ανατροφή τυχοδιωκτών με μικρό προσδόκιμο ζωής. Η ηθικολογική απαγόρευση είναι ένα πράγμα, το να περνάς «υπέροχες βραδιές κοκαΐνης μαζί με τα παιδιά σου» είναι ένα άλλο πράγμα. Οι πατέρες οφείλουν να ξεπερνούν τον εαυτό τους όπως ήταν στην έξαλλη κατάσταση της νιότης· δεν τους επιτρέπεται να κάνουν τις βλακείες που ίσως έκαναν όταν ήταν είκοσι ετών. Όπως αλλάζει η συμπεριφορά έναντι των κινδύνων, αλλάζει και  ο τρόπος με τον οποίον αντιδρούσαμε όταν τα πράγματα πήγαιναν στραβά. Πώς είναι δυνατόν να θέτει κανείς σε κίνδυνο τα παιδιά του; Δεν θυμάται τι συνέβη σε ανθρώπους που έπαιρναν κοκαΐνη ή LSD; Δυστυχήματα, ψυχωσικά επεισόδια, εθισμός, κακή υγεία;

Ο Hanif Kureishi έχει τη μάλλον δυσάρεστη τάση να μιλάει για την προσωπική του ζωή συμπαρασύροντας τα κοντινά του πρόσωπα. Επίσης, ασχολείται πολύ με τα social media χάνοντας σε σοβαρότητα. Η χρήση παράνομων ουσιών μαζί με τα παιδιά μας δεν είναι «ανοιχτή» συμπεριφορά· είναι κατάρρευση του πατρικού προτύπου: τα παιδιά ζητούν από μας άψογη στάση, προστατευτικότητα, δύναμη, αυθεντία - δεν έχουν ανάγκη από γονείς-φίλους· φίλους αποκτούν στο σχολείο και στα πάρτι. Η κολακεία των παιδιών, η σύναψη «φιλικών» σχέσεων και, κυρίως, η κατάργηση των ορίων που προκαλούν τα ναρκωτικά δεν ωφελούν κανέναν - και σίγουρα δεν ωφελούν τα παιδιά.

Άλλωστε, τα περισσότερα μέλη της γενιά Ζ δεν μοιράζονται με τους ηλικιωμένους ούτε μια μπίρα: παραείναι υγιεινολόγοι και πουριτανοί.