Κοσμος

Αντιδράσεις στη Βρετανία με τον «σπάταλο» Ρίσι Σούνακ - Ξόδεψε μισό εκατομμύριο στερλίνες σε ταξίδια

Σε μόλις μία εβδομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρίσι Σούνακ
Ρίσι Σούνακ © EPA

Βρετανία: Αντιδράσεις με τον «σπάταλο» Ρίσι Σούνακ - Ξόδεψε μισό εκατομμύριο στερλίνες σε ταξίδια - Σε μόλις μία εβδομάδα

Ο Ρίσι Σούνακ έκανε ταξίδια με ιδιωτικό τζετ που κόστισαν σχεδόν 500.000 στερλίνες μέσα σε μόλις μία εβδομάδα πέρυσι, όπως έδειξαν κυβερνητικά στοιχεία, προκαλώντας τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι είναι εκτός πραγματικότητας και ανίκανος να ηγηθεί σε πράσινα θέματα.

Έγγραφο του Υπουργικού Συμβουλίου με λεπτομέρειες για τα υπερπόντια πρωθυπουργικά ταξίδια κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022 έδειξε ότι ξόδεψε κάτι λιγότερο από 108.000 στερλίνες για ταξίδια με ιδιωτικό τζετ από και προς τη σύνοδο κορυφής Cop27 στην Αίγυπτο, πετώντας στις 6 Νοεμβρίου και επιστρέφοντας την επόμενη ημέρα.

Μια εβδομάδα μετά, αναχώρησε για τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας, επιστρέφοντας στις 17 Νοεμβρίου, ένα ταξίδι μετ' επιστροφής που κόστισε πάνω από 340.000 λίρες.

Τον Δεκέμβριο, ένα ημερήσιο ταξίδι στη Λετονία και την Εσθονία για να επισκεφθεί στρατεύματα κόστισε πάνω από 62.000 λίρες. Η περίοδος καλύπτει επίσης ένα επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας της Λιζ Τρας κατά τη διάρκεια του οποίου πήρε ιδιωτικό τζετ από και προς μια συνάντηση στην Πράγα που κόστισε σχεδόν 40.000 λίρες.

Ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ έχει μερικές φορές πρόσβαση σε ένα αεροπλάνο RAF Voyager, ένα σκάφος μεσαίου εναέριου ανεφοδιασμού που το εσωτερικό του έχει διαμορφωθεί για να μεταφέρει επιβάτες, όλες οι πτήσεις που αναφέρονται αφορούν ένα Airbus A-321 που διαχειρίζεται η εταιρεία τσάρτερ Titan Airways για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης.

Η Wera Hobhouse, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών για την ενέργεια και το κλίμα, δήλωσε: «Πρόκειται για μια σοκαριστική σπατάλη των χρημάτων των φορολογουμένων σε μια εποχή που οι άνθρωποι αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους. Για άλλη μια φορά αυτή η συντηρητική κυβέρνηση είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Η κυβέρνηση μπορεί να προσποιείται ότι νοιάζεται για ένα πιο πράσινο μέλλον με τη λεγόμενη "πράσινη μέρα", αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πετάει στα σκουπίδια τις δικές της υποσχέσεις».

Το έγγραφο κοστολόγησης του Υπουργικού Συμβουλίου δείχνει ότι άλλες σχεδόν 20.000 λίρες δαπανήθηκαν για άλλα έξοδα των πρωθυπουργών, συμπεριλαμβανομένης της διαμονής, των γευμάτων και των θεωρήσεων.

Αυτό δεν περιλαμβάνει τα έξοδα για τους αξιωματούχους που επίσης πήγαν στα ταξίδια. Οι αντιπροσωπείες ποικίλλουν σε μέγεθος από τις 19 που συνόδευσαν τον Τρας στην Πράγα μέχρι τις 35 που συνόδευσαν τον Σουνάκ στο Μπαλί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ