Κοσμος

Οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν τον εαυτό τους «μεσαία τάξη»

Έναντι 73% των Γερμανών - Τι δείχνει έρευνα του Pew Center

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι μισοί Αμερικανοί θεωρούν τον εαυτό τους «μεσαία τάξη»
© Spencer Platt/Getty Images

Εισόδημα και μεσαία τάξη στις ΗΠΑ: Τι δείχνει η έρευνα του Pew Center.

Μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα πολλοί Αμερικανοί πίστευαν ότι ζούσαν σε μια κοινωνία χωρίς τάξεις: την ψευδαίσθηση τροφοδοτούσε η μεγάλη κοινωνική κινητικότητα, το ότι μπορούσες, με λίγη καλή τύχη, να βγάλεις πολλά χρήματα. Μέχρι το 1980 περίπου επικρατούσε ακόμα ο μύθος του «πρώτου εκατομμύριου» που γιόρταζαν πολλοί νέοι στην ηλικία 27-28 ετών. Αργότερα, τα όρια μεταξύ των τάξεων στις ΗΠΑ έγιναν σκληρότερα και δημιουργήθηκε ένα στρώμα που έμοιαζε με την παλιά αριστοκρατία της Ευρώπης. Σήμερα, πολλοί Αμερικανοί κινούνται στο όριο μεταξύ μεσαίας τάξης και «φτωχών»: αν και η έννοια της μεσαίας τάξης δεν είναι μόνο οικονομική -σχετίζεται με το μορφωτικό επίπεδο και τον τρόπο της ζωής- το εισόδημα παραμένει ο κυριότερος δείκτης. Αλλά, καθώς οι ΗΠΑ είναι μεγάλη χώρα, όποιος «ανήκει» στη μεσαία τάξη του Χιούστον του Τέξας δεν ανήκει, αναγκαστικά, σ’ εκείνη της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με την έρευνα του Pew Center, ο μισός πληθυσμός στις ΗΠΑ κινείται γύρω από τα κριτήρια της μεσαίας τάξης - όπως συνέβαινε και το 2011. Το 1971 η μεσαία τάξη έφτασε στο αποκορύφωμά της αγκαλιάζοντας το 61% του πληθυσμού. Έκτοτε άρχισε να μειώνεται και να διασπείρεται τόσο προς το κάτω όσο και προς τα πάνω στο στρώμα των πολυεκατομμυριούχων. Το μεσαίο (median) -όχι το μέσο- εισόδημα στις ΗΠΑ είναι 71.000 ανά νοικοκυριό· αλλά βεβαίως εξαρτάται από το πόσα μέλη έχει. Γενικά, μια οικογένεια με εισόδημα από 50.000 έως 150.000 θεωρείται «μεσαία». Μπαίνει ωστόσο το ζήτημα της γεωγραφίας: στην περιοχή Νέας Υόρκης-Νιού Τζέρζι ως μεσαία τάξη λογίζονται τα νοικοκυριά από 56.000 μέχρι 170.000 ετησίως· περίπου το ίδιο ισχύει για τη μητροπολιτική περιοχή του Λος Άντζελες και του Σικάγου, αλλά η περιοχή του Ντάλλας και εκείνη του Χιούστον είναι φτηνότερες, ενώ πιο ακριβή είναι η περιοχή της Ουάσιγκτον: η μεσαία τάξη στην αμερικανική πρωτεύουσα ξεκινά από τις 74.000 και φτάνει μέχρι τις 222.000. Μεσαία τάξη με χαμηλότερα εισοδήματα υπάρχουν στην περιοχή του Μαϊάμι και του Φοίνιξ στην Αριζόνα. Αντιθέτως, η μητροπολιτική περιοχή της Βοστόνης, καθώς και του Σαν Φρανσίσκο έχουν κλίμακα από 67.000 μέχρι 202.000 και από 77.000 μέχρι 232.000. Το Σαν Φρανσίσκο φαίνεται ως η πόλη με τις εντονότερες αντιθέσεις.

Οι πόλεις που έχουν υποστεί αποβιομηχάνιση και απώλεια πληθυσμού, όπως το Ντιτρόιτ, θεωρούν «μεσαία τάξη» όποιον έχει εισόδημα πάνω από 45.000. Κάτι παρόμοιο ισχύει και για τις πόλεις με μεγάλη πυκνότητα συνταξιούχων όπως είναι η περιοχή της Τάμπα στη Φλόριντα.

Έρευνα του Gallup επιβεβαιώνει τους αριθμούς: το 52% των Αμερικανών θεωρούν τον εαυτό τους «μεσαία τάξη». Eνδεικτικά, ας σημειωθεί ότι το μεσαίο εισόδημα στη Βρετανία είναι 33.000 δολάρια κι ότι από αυτό μέχρι τα 100.000 θεωρείται «middle class». Στην Ευρώπη, οι χώρες με την πιο πολυπληθή μεσαία τάξη θεωρούνται η Γερμανία, η Δανία και η Σλοβακία, όπου πάνω από το 70% του πληθυσμού αυτοπροδιορίζονται ως μέλη της μεσαίας τάξης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ