Κοσμος

Ποιος είναι ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» που συνελήφθη στη Ρωσία για κατασκοπεία

Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρωσία - ΗΠΑ: Ποιος είναι ο δημοσιογράφος της «Wall Street Journal» που συνελήφθη για κατασκοπεία 

Με την κατηγορία της κατασκοπείας συνελήφθη στη Ρωσία ο Αμερικανός δημοσιογράφος της εφημερίδας «Wall Street Journal» (WSJ), Ίβαν Γκερσκόβιτς. Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανακοίνωσε σήμερα τη σύλληψή του, κάτι που σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ.

«Η FSB απέτρεψε την παράνομη δραστηριότητα του διαπιστευμένου στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανταποκριτή (...) του γραφείου στη Μόσχα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, υπηκόου των Ηνωμένων Πολιτειών Ίβαν Γκερσκόβιτς», ανέφερε η FSB σε ανακοίνωσή της, την οποία επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διευκρινίζοντας ότι ο 31χρονος δημοσιογράφος είναι ύποπτος για «κατασκοπεία» προς όφελος της Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση της FSB σημειώνει ότι ο Γκερσκόβιτς είχε επιφορτιστεί «από την αμερικανική πλευρά» με τη συγκέντρωση πληροφοριών σχετικά με «τις δραστηριότητες μιας επιχειρήσης του στρατιωτικοαμυντικού συμπλέγματος». Ωστόσο δεν προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Ποιος είναι ο Αμερικανός ανταποκριτής της «Wall Street Journal»

Σύμφωνα με ό,τι γράφει στην ιστοσελίδα του, ο Ίβαν Γκέρσκοβιτς είναι ρεπόρτερ που εργάζεται για την εφημερίδα «The Wall Street Journal» και καλύπτει θέματα που σχετίζονται με τη Ρωσία, την Ουκρανία και την πρώην Σοβιετική Ένωση.

Στο παρελθόν, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος για το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse (AFP) και τους «Τάιμς της Μόσχας» («The Moscow Times»). Έχει, επίσης, δουλέψει για τους «New York Times», για τον Economist και το Politico, μεταξύ άλλων.

Ο Γκέρσκοβιτς εδρεύει στο γραφείο της «Wall Street Journal» στη Μόσχα.

Η FSB σημείωσε ότι είχε διαπίστευση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για να εργάζεται ως δημοσιογράφος στη χώρα. Έχει φιλοξενηθεί, μεταξύ άλλων, στο BBC, το NPR, την Deutsche Welle και το France 24.

Το τελευταίο του άρθρο στην WSJ αυτή την εβδομάδα (28 Μαρτίου) αναφερόταν στη φθίνουσα οικονομία της Ρωσίας και στο πώς το Κρεμλίνο έπρεπε να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες, διατηρώντας παράλληλα τις κοινωνικές δαπάνες. Ο τίτλος του άρθρου ήταν «H ρωσική οικονομία αρχίζει να καταρρέει» και ο υπότιτλος «Οι επενδύσεις έχουν μειωθεί, η εργασία είναι σπάνια, ο προϋπολογισμός είναι συμπιεσμένος. Ολιγάρχης: “Δεν θα υπάρχουν λεφτά του χρόνου”».

Η Wall Street Journal εξέφρασε τη «βαθιά της ανησυχία για την ασφάλεια» του δημοσιογράφου της. «Η Wall Street Journal ανησυχεί βαθύτατα για την ασφάλεια» του Ίβαν Γκερσκόβιτς, ανέφερε η εφημερίδα σε σύντομη ανακοίνωσή της.

Από την πλευρά της η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» δήλωσε θορυβημένη από αυτό που μοιάζει με «αντίποινα». Η ΜΚΟ ανακοίνωσε ότι ο Γκερσκόβιτς «έκανε έρευνα για την Wagner», την στρατιωτική αυτή οργάνωση μισθοφόρων που πολεμά στο πλευρό των Ρώσων στην Ουκρανία.

Η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι ο δημοσιογράφος «πιάστηκε στα πράσα». Όπως έγραψε στο Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, οι ενέργειες του δημοσιογράφου της Wall Street Journal «δεν είχαν καμία σχέση με τη δημοσιογραφία».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ είπε ότι το ζήτημα πιθανής ανταλλαγής του Γκερσκόβιτς δεν είναι της παρούσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA και ότι ανταλλαγές κρατουμένων στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί για πρόσωπα ήδη καταδικασμένα, μετέδωσε το IFX. "Ας δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση», σχολίασε ο Ριαμπκόφ στο πρακτορείο.

Η Γαλλία εξέφρασε την ανησυχία της, καλώντας τη Μόσχα να σεβαστεί την ελευθερία του Τύπου.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και καταδικάζουμε την κατασταλτική στάση της Ρωσίας» είτε όσον αφορά τον ρωσικό Τύπο είτε τον ξένο, δήλωσε η Αν-Κλερ Λεζόντρ, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου.