Κοσμος

Μεξικό: Φύλακες σε κέντρο υποδοχής εγκαταλείπουν μετανάστες να καούν ζωντανοί (βίντεο)

Τους άφησαν κλειδωμένους στα κελιά

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φονική πυρκαγιά σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μεξικό
Φονική πυρκαγιά σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στο Μεξικό © EPA/Luis Torres

Μεξικό - Φωτιά σε κέντρο υποδοχής - Φρουροί αφήνουν κλειδωμένους στα κελιά τους μετανάστες, την ώρα που η πυρκαγιά πλησιάζει

Σάλος έχει προκληθεί στο Μεξικό μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει φρουρούς σε κέντρο υποδοχής μεταναστών να εγκαταλείπουν αβοήθητους ανθρώπους, αφήνοντάς τους να καούν ζωντανοί.

Η φονική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στο κέντρο υποδοχής στην πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ στα σύνορα του Μεξικό με τις ΗΠΑ.

Την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά, στα κελιά βρίσκονταν μετανάστες απο τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα, τη Βενεζουέλα και το Ελ Σαλβαδόρ, οι οποίοι μάταια προσπαθούν να σπάσουν τη μεταλλική πόρτα και να βγουν έξω.

Τουλάχιστον 40 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 28 ακόμη τραυματίστηκαν και χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Ινστιτούτο Μετανάστευσης της χώρας.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε από τον Μεξικανό δημοσιογράφο Χοακίν Λόπεζ Ντορίγκα, ο οποίος έκανε λόγο για έγκλημα. Στο βίντεο διακρίνονται δύο φρουροί να απομακρύνονται τρέχοντας, την ώρα που τουλάχιστον ένας μετανάστης εμφανίζεται πίσω από τα κάγκελα. Ο χώρος είναι γεμάτος καπνούς από τη φωτιά.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Μεξικό, Αντάν Αουγκούστο Λόπεζ, επιβεβαίωσε στον δημοσιογράφο ότι το βίντεο είναι αυθεντικό. Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα απο τη γενική εισαγγελία της χώρας.

Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα καταγγείλει τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικό. «Η μεταναστευτική πολιτική του Μεξικό σκοτώνει» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ