Κοσμος

H Oυγγαρία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και της Σουηδίας

Παραμένει το εμπόδιο της Τουρκίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ουγγαρία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, όχι όμως και της Σουηδίας

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας επικύρωσε σήμερα την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα από μήνες καθυστέρησης, φέρνοντας το Ελσίνκι ένα βήμα πιο κοντά στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.

Το αίτημα της Φινλανδίας έγινε δεκτό με τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών (182 σε σύνολο 199) να ψηφίζει υπέρ. Η περίπτωση της Σουηδίας ωστόσο «θα συζητηθεί αργότερα».

Η Φινλανδία και η Σουηδία ζήτησαν μαζί να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο η διαδικασία, ιδίως για τη Σουηδία, παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα από τα κοινοβούλια της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η ουγγρική εθνικιστική κυβέρνηση Όρμπαν ισχυρίζεται ότι στηρίζει την είσοδο της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά διατείνεται ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία την ουγγρική Βουλή είναι ρευστή για την επικύρωση της σουηδικής ένταξης.

«Για την περίπτωση της Φινλανδίας φτάσαμε στο σημείο όπου φαίνεται ότι μια ευρεία πλειοψηφία θα τη στηρίξει και ελπίζουμε ότι το ίδιο θα γίνει και για τη Σουηδία το συντομότερο δυνατό», τόνισε πρόσφατα επιτελάρχης του Όρμπαν, ο Γκεργκέλι Γκούλιας.

Για να ενταχθούν οι δύο χώρες η διαδικασία θα πρέπει να εγκριθεί προηγουμένως και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ.

Το βασικό εμπόδιο του Ερντογάν

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών. Για την ένταξη ενός νέου μέλους στο ΝΑΤΟ απαιτείται ομοφωνία των 30 κρατών της Συμμαχίας.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία ότι αποτελεί καταφύγιο για Κούρδους «τρομοκράτες» μαχητές και ότι αρνείται να εκδώσει άτομα -- σε μια διαδικασία που στην πραγματικότητα τον τελευταίο λόγο έχει η σουηδική δικαιοσύνη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε για τη στάση της χώρας του απέναντι στη Σουηδία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Έχουμε κάποιες προσδοκίες από τη Σουηδία, έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα αλλά ακόμη δεν επαρκούν».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και στην επιτροπή που έχει δημιουργηθεί.

«Βλέπουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, η Σουηδία έχει αρχίσει να σημειώνει πρόοδο. Έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο όπως επίσης έγινε τροποποίηση στο Σύνταγμα, κάτι το οποίο καλωσορίζουμε» επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Φινλανδίας-Σουηδίας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη.