- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Λίβανος: Η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να υιοθετήσει τη θερινή ώρα τη νύχτα της ερχόμενης Τετάρτης προς Πέμπτη
Ο Λίβανος θα περάσει τελικά στη θερινή ώρα την Πέμπτη, 3ο Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, ανακαλώντας την απόφασή της να μεταφέρει την αλλαγή της ώρας έναν μήνα μετά η οποία προκάλεσε σύγχυση στον πληθυσμό, με ένα μέρος της χώρας να αρνείται να συμμορφωθεί.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε να παραμείνει στις προηγούμενες αποφάσεις της όσον αφορά την αλλαγή στη θερινή ώρα (...)» η οποία «θα τεθεί σε ισχύ τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη», ανακοίνωσε σήμερα ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι, έπειτα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η απόφαση να μετατεθεί η αλλαγή της ώρας, που είχε ανακοινωθεί δύο ημέρες προτού γίνει η προβλεπόμενη μετάβαση στη θερινή ώρα τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, είχε προκαλέσει την οργή πολιτικών και χριστιανών θρησκευτικών ηγετών και υπογράμμισε την κοινοτική διαίρεση στη χώρα.
«Η απόφαση αυτή είχε σκοπό να ελαφρύνει (την ημέρα) της νηστείας του μήνα του Ραμαζανιού», που τηρείται από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου, εξήγησε ο Μικάτι, εκφράζοντας λύπη για τις «απαράδεκτες αντιδράσεις» θρησκευτικών κοινοτήτων.
Αν η ώρα άλλαζε από την Κυριακή, οι μουσουλμάνοι θα έπρεπε να νηστέψουν άλλη μία ώρα καθώς η δύση του ήλιου θα γινόταν μία ώρα αργότερα.
Έπειτα από έκκληση κυρίως του Πατριάρχη των Μαρωνιτών, της πιο ισχυρής χριστιανικής κοινότητας στον Λίβανο, ένα μέρος της χώρας αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη μετάθεση της αλλαγής της ώρας που είχε ανακοινωθεί την περασμένη εβδομάδα.
Έτσι η χώρα, που έχει βυθιστεί σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, ξύπνησε με δύο διαφορετικές ώρες που προκάλεσαν διαταραχές στις διεθνείς πτήσεις ή σε θεσμούς που συνδέονται με το εξωτερικό, καθώς πολλές χώρες πέρασαν στη θερινή ώρα χθες Κυριακή.
Τα δύο κυριότερα χριστιανικά κόμματα, οι Λιβανικές Δυνάμεις και το Ελεύθερο Εθνικό Ρεύμα, αντιτάχθηκαν επίσης στην απόφαση του πρωθυπουργού.
Ο Μικάτι, σουνίτης μουσουλμάνος επικεφαλής ενός υπό παραίτηση υπουργικού συμβουλίου, κυβερνά ντε φάκτο τη χώρα αφότου η θητεία του προέδρου της Δημοκρατίας, χριστιανού Μαρωνίτη, έληξε πριν από σχεδόν πέντε μήνες.
«Ας είμαστε σαφείς. Το πρόβλημα δεν είναι η χειμερινή ή η θερινή ώρα (...) το πρόβλημα είναι το κενό στην προεδρία της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο Μικάτι, καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να εκλέξουν πρόεδρο.
Το Κοινοβούλιο έχει συνέλθει μέχρι τώρα 11 φορές χωρίς να καταφέρει να εκλέξει πρόεδρο.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ιστορική απόφαση για τη στήριξη γυναικών από χώρες με αυστηρούς περιορισμούς
Ο Μακρόν καταγγέλλει μονομερή εφαρμογή της συμφωνίας
Αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον για την απόκρυψη φακέλων που περιγράφουν περιστατικά της δεκαετίας του '80
Τα «happy fat water» και η δημοσιονομική ανάσα που εξετάζεται
Η ανάρτησή της στο TikTok και το περιστατικό σε αεροπλάνο
«Αποφάσισα να αντισταθώ σε έναν νταή»
Τραυματίστηκε έγκυος που υποβλήθηκε σε επείγουσα καισαιρική
Ο πιο διάσημος φιλέλληνας ποιητής δίνει την πρώτη του ομιλία ενάντια στη βιομηχανοποίηση
Η πρώην πρώτη κυρία,δηλώνει ότι δεν θυμάται καν να συναντήθηκε ποτέ με τον Έπσταϊν
Απαιτούσε αναλυτικά στοιχεία για όλες τις γυναίκες και αναλάμβανε τα έξοδα των ταξιδιών
Οι βρετανικές αρχές αποφάσισαν ότι η δραστηριότητά του συνιστούσε σοβαρή παραβίαση επαγγελματικών κανόνων
Αμφότεροι οδηγούσαν μοτοσυκλέτες
Ο Τραμπ μιλά για άδικο πόλεμο και για τους Αμερικανούς φορολογούμενους – αντεπίθεση Ζελένσκι
Σοκαριστικές αποκαλύψεις για τη δράση της Καμόρα στη Νάπολη - Μετέφεραν πτώματα με μάσκες οξυγόνου
Η ίδια έχει δηλώσει ότι δεν θυμάται να τον είχε συναντήσει ποτέ
Επειδή παρήγγειλε gummies κάνναβης...
Ακόμη κι αν οι κοινωνίες μας κερδίσουν αυτόν τον ψηφιακό πόλεμο στον οποίον βρίσκονται εδώ και 20 χρόνια χωρίς καν να το αντιλαμβάνονται, πώς θα νιώσουμε για τη ζωή που (δεν) ζήσαμε;
Η χήρα του Τσάρλι Κερκ έχει αναλάβει πλέον τα ηνία της οργανωσης
Θα εφαρμόζεται αρχικά σε Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία, Αυστραλία και Καναδά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.