Κοσμος

Ουκρανία: Το Μπαχμούτ έχει γίνει ερείπια (βίντεο)

Ολόκληρες συνοικίες έχουν ισοπεδωθεί στην πόλη - κλειδί

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το ισοπεδωμένο Μπαχμούτ στην Ουκρανία
Το ισοπεδωμένο Μπαχμούτ στην Ουκρανία © YouTube/Guardian News

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μάχες στο Μπαχμούτ - Εικόνες καταστροφής από drone

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες από την Ουκρανία και την πόλη Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, όπου Ουκρανοί και Ρώσοι δίνουν μάχη για κάθε δρόμο και για κάθε σπίτι.

Το βίντεο που δημοσιεύει η βρετανική εφημερίδα «Guardian» είναι από drone του ουκρανικού στρατού, το οποίο πέταξε πάνω από ισοπεδωμένες συνοικίες.

Το Μπαχμούτ βρίσκεται σε πολιορκία εδώ και μήνες, με τους Ουκρανούς να αντιστέκονται σθεναρά και τους Ρώσους να μη σταματούν να βομβαρδίζουν.

Η κατάληψη του Μπαχμούτ αποτελεί βασικό στόχο για τη Ρωσία στην προσπάθειά της να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της τη βιομηχανική περιοχή του Ντονμπάς στα Ανατολικά της Ουκρανίας.

Κατά διαστήματα Ρώσοι αξιωματούχοι εκφράζουν τον ισχυρισμό ότι η πόλη δεν θα αντέξει και σύντομα θα πέσει, ωστόσο κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται, καθώς το Κίεβο δεν δείχνει διατεθειμένο να υποχωρήσει στο Μπαχμούτ.

Drone video released by Ukraine shows Bakhmut in ruins

Γιατί η Ουκρανία δεν εγκαταλείπει το Μπαχμούτ

Ο διοικητής των ουκρανικών χερσαίων δυνάμεων δήλωσε τη Δευτέρα (27/3) ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να απωθούν σφοδρές ρωσικές επιθέσεις στην ανατολική πόλη Μπαχμούτ και ότι η υπεράσπισή της είναι «στρατιωτική αναγκαιότητα».

Ο ουκρανικός στρατός, ανέφερε ότι ο στράτηγος Ολεξάντρ Σίρσκι, ενήργησε κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρώτη γραμμή του μετώπου στο ανατολικό τμήμα της χώρας για να επιλύσει «προβληματικά θέματα που αποτρέπουν την αποτελεσματική εκτέλεση μαχών» και έλαβε «επιχειρησιακές αποφάσεις με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων μας να απωθούμε και να προκαλούμε ζημιά στον εχθρό».

Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες και δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η επίθεση αλλά τα σχόλια του Σίρσκι υποδηλώνουν την πρόθεση της Ουκρανίας να συνεχίσει να μάχεται στο Μπαχμούτ παρά τον μεγάλο αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές εκεί.

«Η πιο εντατική φάση της μάχης για το Μπαχμούτ συνεχίζεται. Η κατάσταση είναι διαρκώς δύσκολη. Ο εχθρός υφίσταται σημαντικές απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό, όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό αλλά συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις» συνέχισε.

Ukrainian forces take out Russian tanks on apocalyptic Bakhmut battlefield

Επαινώντας την αντοχή των ουκρανικών δυνάμεων σε «εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», ο ίδιος δήλωσε: «Η υπεράσπιση του Μπαχμούτ οφείλεται σε στρατιωτική αναγκαιότητα…Υπολογίζουμε όλες τις δυνατές επιλογές για την εξέλιξη των γεγονότων, και θα ενεργήσει επαρκώς για τη σημερινή κατάσταση».

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επισκέφθηκε την περιοχή του Μπαχμούτ την περασμένη εβδομάδα και απένειμε μετάλλια σε στρατιώτες σε ένα ταξίδι ενίσχυσης ηθικού, καθώς η Ουκρανία ετοιμάζεται για πιθανή αντεπίθεση ύστερα από 13 μήνες πολέμου.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Ζαλούζνι δήλωσε το Σάββατο ότι η κατάσταση «σταθεροποιείται» γύρω από το Μπαχμούτ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ