Κοσμος

CNN: Η απόφαση του Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία και οι «λεπτομέρειες» της νέας απειλής για την Ευρώπη

Η αιτιολόγηση από τον Ρώσο πρόεδρο και η ψυχραιμία των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεμλίνο: Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ψέματα για την απειλή με τον πύραυλο
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ Sergey Karpuhin

CNN: Η απόφαση του Πούτιν για πυρηνικά στη Λευκορωσία και οι «λεπτομέρειες» της νέας απειλής για την Ευρώπη - Η αιτιολόγηση από τον Ρώσο πρόεδρο και η ψυχραιμία των ΗΠΑ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε προχθές ότι θα χρησιμοποιήσει οβίδες μη εμπλουτισμένου ουρανίου στην Ουκρανία εάν το Κίεβο παραλάβει οβίδες αυτού του τύπου από τους Δυτικούς, όπως πρόσφατα ανέφερε Βρετανίδα αξιωματούχος.

«Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες οβίδες αυτού του τύπου. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση.

Προκλητικός Πούτιν: «Οι ΗΠΑ το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα έχει συνάψει συμφωνία με τη γειτονική Λευκορωσία για να αναπτύξει "τακτικά" πυρηνικά όπλα στο έδαφος της συμμάχου της, χώρας που βρίσκεται στις πύλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη που μεταδόθηκε στη ρωσική τηλεόραση.

«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο -- χωρίς να παραβιάσουμε τις δεσμεύσεις μας, τονίζω, χωρίς την παραβίαση των διεθνών μας δεσμεύσεων για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο είχε από καιρό θέσει το θέμα της στάθμευσης τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία, η οποία συνορεύει με την Πολωνία, δήλωσε ο Πούτιν στην κρατική τηλεόραση.

«Έχουμε ήδη βοηθήσει τους Λευκορώσους συναδέλφους μας και εξοπλίσαμε τα αεροπλάνα τους (...) χωρίς να παραβιάσουμε τις διεθνείς μας δεσμεύσεις για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων. Δέκα αεροπλάνα είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος όπλου», συνέχισε ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι η Μόσχα έχει ήδη μεταφέρει στη Λευκορωσία έναν αριθμό τακτικών πυραυλικών συστημάτων Iskander που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτόξευση πυρηνικών όπλων.

«Από την 3η Απριλίου αρχίζουμε να εκπαιδεύουμε τα πληρώματα. Και την 1η Ιουλίου θα ολοκληρώσουμε την κατασκευή ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε αναφέροντας ότι η Μόσχα δεν θα μεταβιβάσει τον έλεγχο των όπλων στο Μινσκ.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, η απόφαση αυτή υποκινήθηκε από τη βούληση του Λονδίνου να στείλει πυρομαχικά που περιέχουν μη εμπλουτισμένο ουράνιο στην Ουκρανία, όπως ανέφερε πρόσφατα Βρετανίδα αξιωματούχος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απείλησε να χρησιμοποιήσει επίσης αυτό το είδος οβίδας, εάν το Κίεβο παραλάβει τέτοιες οβίδες. «Η Ρωσία, φυσικά, έχει ό,τι χρειάζεται για να απαντήσει. Έχουμε, χωρίς υπερβολή, εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες οβίδες. Δεν τις χρησιμοποιούμε επί του παρόντος», τόνισε.

CNN: Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά κάθε φορά που «τα βρίσκει σκούρα» με τον πόλεμο και τη διπλωματία

Σύμφωνα με αναλυτές του CNN, ο Πούτιν απειλεί τακτικά με την πιθανότητα πυρηνικού πολέμου τον τελευταίο χρόνο, ειδικά όταν η στρατιωτική του επιχείρηση στην Ουκρανία δεν πάει όπως περιμένει.

Τη δεδομένη χρονική περίοδο, οι ρωσικές δυνάμεις βομβαρδίζουν πόλεις της Ουκρανίας από αέρος, αλλά ο επίγειος πόλεμος δεν σημειώνει μεγάλη πρόοδο.

Σε επίπεδο διπλωματίας, προφανώς και βάλλεται από κάθε πλευρά. Όπως εκτιμούν οι αναλυτές του CNN, δεν ωφελήθηκε ιδιαίτερα από τη σύνοδο κορυφής με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, κάτι που ενδεχομένως αιφνιδίασε τον Ρώσο πρόεδρο.

Και φυσικά, κάπου εκεί υπάρχει και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδώσει για τον ίδιο.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν θεωρεί δικαιολογημένη την απόφασή του αφού είχε προηγηθεί η προμήθευση της Ουκρανίας από το Ηνωμένο Βασίλειο με αντιαρματικά πυρομαχικά που περιέχουν απεμπλουτισμένο ουράνιο, το οποίο σύμφωνα με τον Πούτιν αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση.

Ψύχραιμες οι ΗΠΑ παρά τις απειλές Πούτιν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν «καμία ένδειξη» ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, ή ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε χθες υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι τήρησε τη δέσμευσή του ή ότι δεν έχουν μεταφερθεί πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στο δίκτυο CBS, και ρωτήθηκε για την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου ότι η Μόσχα θα αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στο Λευκορωσία.

«Στην πραγματικότητα, δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι σκοπεύει να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Τόνισε επίσης ότι τίποτα επί του παρόντος δεν οδηγεί τις Ηνωμένες Πολιτείες «να αλλάξουν τη θέση (τους) όσον αφορά τη στρατηγική αποτροπή».

Χθες, Σάββατο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία και ότι δέκα αεροπλάνα είχαν ήδη εξοπλιστεί για να είναι έτοιμα να χρησιμοποιήσουν αυτού του είδους τα όπλα.

«Δεν υπάρχει τίποτα ασυνήθιστο εδώ: οι Ηνωμένες Πολιτείες το κάνουν αυτό εδώ και δεκαετίες. Αναπτύσσουν εδώ και πολύ καιρό τα τακτικά πυρηνικά τους όπλα στο έδαφος των συμμάχων τους», δήλωσε ο Πούτιν σε συνέντευξη στη ρωσική τηλεόραση.

«Συμφωνήσαμε να πράξουμε το ίδιο», πρόσθεσε λέγοντας ότι προβλέπει την «εκπαίδευση των πληρωμάτων» από τις 3 Απριλίου και την «ολοκλήρωση της κατασκευής ειδικής αποθήκης για τα τακτικά πυρηνικά όπλα στο έδαφος της Λευκορωσίας» την 1η Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ