Κοσμος

Η Ουκρανία ζητά να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τα ρωσικά πυρηνικά στη Λευκορωσία

Το ΝΑΤΟ κάνει λόγο για «ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση της Ρωσίας»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αίτημα της Ουκρανίας για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - Η απόφαση της Ρωσίας να μεταφέρει πυρηνικά στη Λευκορωσία και η αντίδραση του ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ χαρακτήρισε «επικίνδυνη και ανεύθυνη« τη στάση της Ρωσίας μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του Βλαντίμιρ Πούτιν για την ανάπτυξη τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.

Την ίδια στιγμή η Ουκρανία ζήτησε την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και κάλεσε τους Δυτικούς και την Κίνα να θέσουν τέλος στην «πυρηνική ομηρεία» που ασκεί η Ρωσία.

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται σε επιφυλακή και παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Δεν έχουμε δει μεταβολές στην διάταξη του πυρηνικού οπλοστασίου της Ρωσίας οι οποίες θα μας οδηγούσαν να μεταβάλουμε τη δική μας», δήλωσε εκπρόσωπος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Και πρόσθεσε: «Η αναφορά της Ρωσίας στον διαμοιρασμό των πυρηνικών όπλων (nuclear sharing) του ΝΑΤΟ είναι τελείως παραπλανητική. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενεργούν με πλήρη σεβασμό των διεθνών τους δεσμεύσεων. Η Ρωσία έχει συστηματικά παραβιάσει τις δικές της δεσμεύσεις που απορρέουν από την διαδικασία ελέγχου των εξοπλισμών, πιο πρόσφατα διακόπτοντας την συμμετοχή της στην Συνθήκη New START».

Στο Κίεβο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του: «Η Ουκρανία περιμένει αποτελεσματικές ενέργειες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Γαλλία για την αντιμετώπιση του πυρηνικού εκβιασμού του Κρεμλίνου. Ζητούμε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με τον σκοπό αυτόν».