Κοσμος

Κόρη ακτιβιστή προσφέρεται να πάρει τη θέση του πατέρα της στη φυλακή

Επιδεινώνεται δραματικά η υγεία του έπειτα από 12 χρόνια κράτησης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Maryam al-Khawaja, κόρη ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατείται στο Μπαχρέιν, ζητά να ανταλλάξει θέσεις με τον πατέρα της στη φυλακή.
Η Maryam al-Khawaja φοβάται ότι χωρίς επείγουσα δράση, ο πατέρας της θα πεθάνει πίσω από τα κάγκελα © Twitter / Maryam al-Khawaja

Η Maryam al-Khawaja, κόρη ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατείται στο Μπαχρέιν, ζητά να ανταλλάξει θέσεις με τον πατέρα της στη φυλακή.

Η Maryam al-Khawaja, κόρη ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που κρατείται στο Μπαχρέιν, ζητά να ανταλλάξει θέσεις με τον πατέρα της στη φυλακή.

Η υγεία του ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Abdulhadi al-Khawaja έχει επιδεινωθεί τόσο πολύ μέσα στις φυλακές του Μπαχρέιν, ώστε η κόρη του Maryam προσφέρθηκε να ανταλλάξει θέση μαζί του.

Η Maryam al-Khawaja φοβάται ότι χωρίς επείγουσα δράση, ο πατέρας της θα πεθάνει πίσω από τα κάγκελα χωρίς να μπορέσει να δει την οικογένειά του.

«Δεν ξέρω πόσο ακόμη έχει ο μπαμπάς μου. Περνάω κάθε μέρα φοβισμένη κάθε φορά που χτυπάει το τηλέφωνο, καθώς μπορεί κάποιος να με καλέσει για να με ενημερώσει ότι ο μπαμπάς μου δεν είναι πια εκεί», είπε η Maryam.

«Γνωρίζω ότι έχει σοβαρά προβλήματα υγείας και οι αρχές χρησιμοποιούν την έλλειψη πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία ως μέθοδο τιμωρίας. Δεν μπορώ να περιμένω τον πατέρα μου να επιστραφεί μέσα σε ένα φέρετρο».

Και πρόσθεσε: «Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι ο πατέρας μου δεν πρέπει να είναι στη φυλακή εξ αρχής».

Maryam Al-Khawaja on the Struggle for Human Rights in Bahrain

Ο Khawaja είναι ένας από τους πιο εξέχοντες υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Μπαχρέιν. Έχει ιστορία δεκαετιών ακτιβισμού και συνελήφθη στο σπίτι της οικογένειάς του τον Απρίλιο του 2011, για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας που συγκλόνισαν το βασίλειο.

Δύο μήνες αργότερα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Δώδεκα χρόνια μετά την ποινή του, η οικογένειά του λέει ότι ο διπλής υπηκοότητας πολίτης της Δανίας και του Μπαχρέιν στερείται κρίσιμης ιατρικής περίθαλψης, ως τιμωρία για την ιδιότητά του ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυξάνοντας τον κίνδυνο ο Khawaja να πεθάνει πίσω από τα κάγκελα χωρίς την επείγουσα παρέμβαση των Δανικών αρχών.

Tα Ηνωμένα Έθνη για την κράτηση του Abdulhadi al-Khawaja

Ο Abdulhadi al-Khawaja καταδικάστηκε για τρομοκρατία και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης, κατηγορίες που καταδικάστηκαν ως πολιτικοποιημένες από ομάδες δικαιωμάτων.

Η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για την αυθαίρετη κράτηση δήλωσε ότι η ποινή συνδέθηκε άμεσα με την επιθυμία του Khawaja να εκφράσει ελεύθερα τις πολιτικές του πεποιθήσεις και να συμμετάσχει σε διαδηλώσεις, παρά την απόφαση των αρχών του Μπαχρέιν ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ήταν παράνομες.

Ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Μπαχρέιν, όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του Khawaja, είπε ότι «η ελευθερία έκφρασης και γνώμης είναι συνταγματικό δικαίωμα και κανείς δεν κρατείται λόγω των πολιτικών του απόψεων ή του ακτιβισμού του».

Η Maryam φοβάται ότι η μεταχείριση των αρχών του Μπαχρέιν προς τον πατέρα της, λόγω της ιδιότητάς του ως γνωστού ακτιβιστή διπλής υπηκοότητας, χρησιμοποιείται ως παραδειγματισμός στους εκτιμώμενους 1.400 πολιτικούς κρατούμενους του Μπαχρέιν, αριθμός που αντιπροσωπεύει περίπου τον μισό συνολικό πληθυσμό των φυλακών στη μικροσκοπική νησιωτική χώρα.

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ