Κοσμος

Ρόμπερτ Μενέντεζ προς Μπλίνκεν: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

O χαρακτηριστικός διάλογος των δυο ανδρών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ρόμπερτ Μενέντεζ προς Μπλίνκεν: Η Τουρκία δεν αξίζει να αγοράσει τα F-16

Ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Γερουσίας ΗΠΑ, παραμένει ανήσυχος για τη μεσοπρόθεσμη τουρκική στρατηγική και καλεί τον Λευκό Οίκο ν’ ανακρούσει πρύμναν στο θέμα της πώλησης των F-16.

Όπως δήλωσε: «Πώς θα αποκαλούσατε μία χώρα; Που παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα μιας άλλης χώρας χωρίς προηγούμενη πρόκληση; Που κάνει ασκήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη μιας άλλης χώρας»;

Ο Άντονι Μπλίνκεν Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε: «Νομίζω ότι θα την αποκαλούσα έναν δύσκολο σύμμαχο», με τον Ρόμπερτ Μενέντεζ να προσθέτει: «Λοιπόν, εγώ αποκαλώ αυτή τη χώρα Τουρκία. Και η πραγματικότητα είναι ότι δεν πιστεύω πως σε μια τέτοια χώρα αξίζει να πουλήσουμε τα F-16».

Λίγο αργότερα πάντως ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στην ανάγκη πώλησης των μαχητικών στην Τουρκία , με τον Α. Μπλίνκεν να αναφέρει: «Η κυβέρνηση είναι υπέρ της πώλησης των F-16, αλλά να μην χρησιμοποιηθούν για ενδο-νατοϊκές διαπραγματεύσεις».

Ως γνωστόν ο Μενέντεζ συνδέει το ζήτημα όχι μόνο με την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο αλλά και θέματα όπως ο σεβασμός της Δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την σχέση που έχει ο Τούρκος πρόεδρος με την Ρωσία.

Με δεδομένο, ότι αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ ένας Αμερικανός βουλευτής ρώτησε τον Άντονι Μπλίνκεν για το ποια μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει ότι τα αμερικανικά όπλα δεν θα χρησιμοποιηθούν για την απειλή βασικών συμμάχων και εταίρων των ΗΠΑ, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, της Κύπρου και της βόρειας Συρίας. Από την πλευρά του, ο κ. Μπλίνκεν επανέλαβε τη πάγια θέση της κυβέρνησης, η οποία στηρίζει την αναβάθμιση και τη πώληση νέων μαχητικών στην Τουρκία με στόχο τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει ότι αυτός ο εξοπλισμός δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη προώθηση διαφορών εντός της συμμαχίας.