Κοσμος

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη

Δεν αποκάλυψε ωστόσο τα ονόματα τους

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μπορέλ: Ευρωπαϊκά κράτη αναμένεται να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη σύντομα

Αρκετά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος έως το τέλος Μαΐου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ στο περιθώριο της διήμερης ειδικής συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.

Πρόταση εκεχειρίας 40 ημερών
 
Πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας υποβλήθηκε στη Χαμάς, η οποία προβλέπει παύση των εχθροπραξιών για 40 ημέρες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση ομήρων και αιχμαλώτων, γνωστοποίησε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον.

Η πρόταση την οποία τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Βρετανία χαρακτήρισαν ως «εξαιρετικά γενναιόδωρη», προβλέπει κατά την πρώτη φάση της την κατάπαυση πυρός για 40 ημέρες, ενώ σε όλο αυτό το διάστημα προβλέπει την σταδιακή απελευθέρωση τουλάχιστον 33 ομήρων που κρατά η Χαμάς. Από την πλευρά του το Ισραήλ προτίθεται να απελευθερώσει ως αντάλλαγμα φυλακισμένους Παλαιστίνιους που κρατά.

Δηλώσεις για το θέμα έκαναν τόσο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, όσο και ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν έτσι την πρόταση γιατί το Ισραήλ εμφανίζεται να κάνει σε αυτήν μια υποχώρηση σε σχέση με τις απαιτήσεις που είχε όλο το προηγούμενο διάστημα, μειώνοντας τον αριθμό των αιχμαλώτων που ζητάει να απελευθερώσει η Χαμάς στην πρώτη φάση της εκεχειρίας. Η δεύτερη φάση της εκεχειρίας υποτίθεται ότι προβλέπει την πιο μόνιμη κατάπαυση του πυρός και σε αυτό το κομμάτι δεν ξέρει κανείς τι όρους θα θελήσει να βάλει η Χαμάς, η οποία έχει υποστηρίξει σε παλιότερες διαπραγματεύσεις ότι θα πρέπει όλες οι ισραηλινές δυνάμεις να αποχωρήσουν από την Γάζα ούτως ώστε να μπορέσουν οι εσωτερικά εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι να επιστρέψουν στις εστίες τους. Οι διαπραγματευτές της Χαμάς αναμένονταν να συναντήσουν εκπροσώπους του Κατάρ και της Αιγύπτου (χώρες που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις), στο Κάιρο για το θέμα.