Κοσμος

Η Jack Daniels πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο για ένα παιχνίδι σκύλου

Ελευθερία της έκφρασης έναντι προστασίας εμπορικού σήματος

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Jack Daniel's: Γιατί πήγε στο Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή ένα παιχνίδι σκύλου

Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ προσπαθούν να επιλύσουν μια διαμάχη σχετικά με ένα παιχνίδι σκύλου που παρωδούσε ένα μπουκάλι ουίσκι Jack Daniel's σε μια η υπόθεση - που διερευνά τα όρια μεταξύ δημιουργικής έκφρασης και παραβίασης εμπορικού σήματος.

Οι δικαστές άκουσαν τα επιχειρήματα στο πλαίσιο της έφεσης της Jack Daniel's κατά της απόφασης κατώτερου δικαστηρίου η οποία υποστηρίζει ότι το γεμάτο λογοπαίγνια παιχνίδι μάσησης βινυλίου «Bad Spaniels» που πωλείται από την εταιρεία VIP Products LLC με έδρα το Φοίνιξ χαρακτηρίζεται ως «εκφραστικό έργο» που προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ.

Η Jack Daniel's Properties Inc ανήκει στην Brown-Forman Corp (BFb.N) με έδρα το Louisville του Kentucky.

«Ανησυχώ για τις επιπτώσεις της Πρώτης Τροποποίησης της θέσης», είπε ο συντηρητικός δικαστής Σάμιουελ Αλίτο σε έναν δικηγόρο της Jack Daniel's, αναφερόμενος στη συνταγματική διάταξη που κατοχυρώνει την προστασία της ελευθερίας του λόγου.

Η διαμάχη φέρνει αντιμέτωπα τα δικαιώματα του εμπορικού σήματος της μάρκας ουίσκι με τη νομική προστασία της δημιουργικής έκφρασης - στην προκειμένη περίπτωση μια αναπαράσταση από την VIP Products της φιάλης του ουίσκι Jack Daniel's Old No. 7 Tennessee με αλλαγές με θέμα τα περιττώματα, όπως μια ετικέτα που γράφει «το Old No. 2, στο χαλί Tennessee σας».

Τα κατώτερα δικαστήρια αποφάνθηκαν υπέρ της VIP Products αφού εφάρμοσαν το λεγόμενο Rogers test - που προέρχεται από μια διαμάχη μεταξύ της ηθοποιού Ginger Rogers και του σκηνοθέτη Federico Fellini. Αυτό το τεστ επιτρέπει στους καλλιτέχνες να χρησιμοποιούν νόμιμα το εμπορικό σήμα κάποιου άλλου, όταν αυτό έχει καλλιτεχνική συνάφεια με το έργο τους και με την προυπόθεση ότι δεν θα παραπλανούσε ρητά τους καταναλωτές σχετικά με την προέλευσή του.