Κοσμος

«Νομοσχέδιο μίσους» προβλέπει θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία στην Ουγκάντα

Έντονη ανησυχία από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Οι βουλευτές της Ουγκάντα ψήφισαν νομοσχέδιο που επιβάλλει θανατική ποινή για την ομοφυλοφιλία - Καταδίκη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι βουλευτές στην Ουγκάντα ψήφισαν ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο κατά της LGBTQ+ κοινότητας, το οποίο θα καθιστά τις ομοφυλοφιλικές πράξεις τιμωρούμενες με θάνατο, προκαλώντας έντονη καταδίκη από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Όλοι εκτός από δύο από τους 389 βουλευτές ψήφισαν αργά την Τρίτη υπέρ του σκληροπυρηνικού νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας, το οποίο εισάγει θανατικές ποινές και ισόβια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικό σεξ και «στρατολόγηση, προώθηση και χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» ομοφυλοφίλων.

«Όποιο άτομο διαπράττει το αδίκημα της επιβαρυμένης ομοφυλοφιλίας μπορεί να υπόκειται σε καταδίκη σε θάνατο», αναφέρει το νομοσχέδιο που παρουσίασε η Robina Rwakoojo, πρόεδρος νομικών και κοινοβουλευτικών υποθέσεων.

Μόλις δύο βουλευτές από το κυβερνών κόμμα, ο Fox Odoi-Oywelowo και ο Paul Kwizera Bucyana, αντιτάχθηκαν στη νέα νομοθεσία.

«Το νομοσχέδιο είναι κακοσχεδιασμένο, περιέχει διατάξεις που είναι αντισυνταγματικές, αντιστρέφει τα κέρδη που καταγράφηκαν στον αγώνα κατά της βίας λόγω φύλου και ποινικοποιεί τα άτομα αντί για συμπεριφορά που αντιβαίνει σε όλους τους γνωστούς νομικούς κανόνες», δήλωσε ο Odoi-Oywelowo.

Μια προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου προκάλεσε ευρεία διεθνή κριτική και αργότερα ακυρώθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο της Ουγκάντα για διαδικαστικούς λόγους. Το νομοσχέδιο θα πάει τώρα στον πρόεδρο Yoweri Museveni, ο οποίος μπορεί να ασκήσει βέτο ή να το υπογράψει. Σε πρόσφατη ομιλία του, φάνηκε να υποστηρίζει το νομοσχέδιο.

Ένας βουλευτής στην αίθουσα, ο John Musila, φορούσε ενδυμασία που έγραφε: «Πες όχι στον ομοφυλόφιλο, τη λεσβία, τον γκέι».

Το νομοσχέδιο σηματοδοτεί το τελευταίο σε μια σειρά οπισθοδρομήσεων για τα δικαιώματα LGBTQ+ στην Αφρική, όπου η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες. Στην Ουγκάντα, μια σε μεγάλο βαθμό συντηρητική χριστιανική χώρα, το ομοφυλοφιλικό σεξ τιμωρούνταν ήδη με ισόβια κάθειρξη.

Καταδικάζουν τη «νομοθεσία μίσους» στην Ουγκάντα οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν τη νέα κίνηση για τη θέσπιση του σκληρού νόμου, περιγράφοντάς τον ως «νομοθεσία μίσους».

«Σήμερα σηματοδοτείται μια τραγική μέρα στην ιστορία της Ουγκάντα. Το @Parliament_Ug ψήφισε νομοθεσία που προωθεί το μίσος και επιδιώκει να αφαιρέσει τα θεμελιώδη δικαιώματα των LGBTIQ ατόμων!», έγραψε στο Twitter η Σάρα Κασάντε, δικηγόρος και ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα την Καμπάλα.

«Οι διατάξεις του νομοσχεδίου κατά της ομοφυλοφιλίας είναι βάρβαρες, μεροληπτικές και αντισυνταγματικές», είπε.

Και πρόσθεσε: «Για την LGBTQ κοινότητα, ξέρω ότι αυτή είναι μια δύσκολη μέρα, αλλά παρακαλώ μην χάνετε την ελπίδα. Η μάχη δεν έχει τελειώσει. Αυτό το αποκρουστικό νομοσχέδιο θα καταργηθεί τελικά».

Ο ομοφυλόφιλος ακτιβιστής Eric Ndawula έγραψε στο Twitter: «Τα σημερινά γεγονότα στο κοινοβούλιο δεν είναι απλώς ανήθικα, αλλά μια πλήρης επίθεση στην ανθρωπότητα. Είναι τρομακτικό ότι η κρίση των βουλευτών μας θολώνεται από μίσος και ομοφοβία. Ποιος ωφελείται από αυτόν τον δρακόντειο νόμο;».

Περισσότερα από 110 άτομα LGBTQ+ στην Ουγκάντα ανέφεραν περιστατικά όπως συλλήψεις, σεξουαλική βία, εξώσεις και δημόσιο γδύσιμο στην ομάδα υπεράσπισης Sexual Minorities Uganda (Smug) μόνο τον Φεβρουάριο. Τα τρανς άτομα επηρεάστηκαν δυσανάλογα, είπε η ομάδα.

Η Kasha Jacqueline Nabagesera, μια λεσβία ακτιβίστρια στην Καμπάλα, είπε ότι οι προσπάθειες για την ανατροπή της νομοθεσίας θα συνεχιστούν.

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε αυτήν την αδικία. Αυτή η λεσβία είναι από την Ουγκάντα, ακόμη και αυτό το κομμάτι χαρτί δεν θα με εμποδίσει να απολαύσω τη χώρα μου. Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε», είπε σε ένα tweet.

Η Sarah Kasande είπε: «Θα αγωνιστούμε έως ότου όλα τα άτομα στην Ουγκάντα μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους εγγυάται το σύνταγμα».

Ο πρόεδρος Museveni τον περασμένο μήνα είπε ότι η Ουγκάντα δεν θα ασπαστεί την ομοφυλοφιλία, υποστηρίζοντας ότι η Δύση επιδιώκει να εξαναγκάσει άλλες χώρες να «ομαλοποιήσουν» αυτό που αποκάλεσε «παρεκκλίσεις».

«Οι δυτικές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να χάνουν τον χρόνο της ανθρωπότητας προσπαθώντας να επιβάλλουν τις πρακτικές τους σε άλλους ανθρώπους», είπε ο Museveni σε τηλεοπτική ομιλία στο κοινοβούλιο στις 16 Μαρτίου.

«Οι ομοφυλόφιλοι είναι αποκλίνοντες από το φυσιολογικό. Γιατί; Είναι από τη φύση ή από την ανατροφή; Πρέπει να απαντήσουμε σε αυτές τις ερωτήσεις. Χρειαζόμαστε ιατρική γνωμάτευση για αυτό», είπε.

«Είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι το κοινοβούλιο θα εγκρίνει για άλλη μια φορά ένα νομοσχέδιο που είναι σαφώς αντίθετο με πολλά βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», δήλωσε ο Oryem Nyeko, ερευνητής στο τμήμα Αφρικής στο Human Rights Watch.

«Αυτό απλώς ανοίγει την πόρτα για πιο οπισθοδρομικούς νόμους και για τα δικαιώματα των ανθρώπων που θα παραβιάζονται σε γενικές γραμμές. Ο πρόεδρος Museveni δεν θα πρέπει να συναινέσει», είπε.

(Με πληροφορίες του Guardian)