Κοσμος

Οι Κινέζοι λογοκριτές στοχοποιούν τον Γουίνι το Αρκουδάκι λόγω συγκρίσεων με τον Σι Τζινπίνγκ

Ακυρώθηκε η προβολή της ταινίας τρόμου «Winnie the Pooh: Blood and Honey» στο Χονγκ Κονγκ

Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η προβολή της ταινίας τρόμου «Winnie the Pooh» ακυρώθηκε «για τεχνικούς λόγους» στο Χονγκ Κονγκ - Ο ρόλος της λογοκρισίας και οι συγκρίσεις με τον Σι Τζινπίνγκ.

Η προβολή της ταινίας «Winnie the Pooh: Blood and Honey», μιας βρετανικής ταινίας τρόμου που θα κυκλοφορήσει στο Χονγκ Κονγκ αυτή την εβδομάδα, ακυρώθηκε για τεχνικούς λόγους, ανέφεραν οι κινηματογραφικές ιστοσελίδες.

Η Moviematic, η οποία είχε οργανώσει μια προβολή της ταινίας για το απόγευμα της Τρίτης, ανέφερε την ακύρωση στις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αρκετοί άλλοι ιστότοποι και μέσα ενημέρωσης ανέφεραν επίσης την ακύρωση των προβολών.

Ο διανομέας της ταινίας στο Χονγκ Κονγκ, η VII Pillars Entertainment, δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Ένας σύνδεσμος κράτησης εισιτηρίων δημοσίευσε μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook, που έλεγε ότι η έκδοση εισιτηρίων δεν ήταν προσωρινά διαθέσιμη.

Οι Κινέζοι λογοκριτές είχαν στο παρελθόν στοχοποιήσει τον Γουίνι το Αρκουδάκι, κύριο χαρακτήρα της ταινίας, που αρχικά είχε δημιουργήσει ο Άγγλος συγγραφέας Α. Α. Μιλν, λόγω των μιμιδίων που συγκρίνουν το ζωάκι με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η προβολή της ταινίας τρόμου «Winnie the Pooh: Blood and Honey» ακυρώθηκε στο Χονγκ Κονγκ για «τεχνικούς λόγους» © Jagged Edge Productions

Οι συγκρίσεις ξεκίνησαν το 2013, όταν ο Σι επισκέφτηκε τις ΗΠΑ και συνάντησε τον τότε ομόλογό του, Μπαράκ Ομπάμα, και ορισμένοι διαδικτυακοί σχολιαστές επισήμαναν την ομοιότητα τους με τον Γουίνι και τον φίλο του, Τίγρη.

Αρκετοί άνθρωποι επίσης έχουν χρησιμοποιήσει την εικόνα του Γουίνι για να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους προς το κινεζικό καθεστώς.

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Λογοκρισία και Art Basel: Πώς το Χονγκ Κονγκ επιθυμεί να καταστεί πολιτιστικός κόμβος

Ένας νέος νόμος λογοκρισίας στο Χονγκ Κονγκ τέθηκε σε ισχύ το 2021, απαγορεύοντας τις ταινίες που «υποστηρίζουν, εξυμνούν, ενθαρρύνουν και υποκινούν δραστηριότητες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια».

Κάποιες ταινίες έχουν απαγορευθεί να προβληθούν στην κινεζική ειδική διοικητική περιοχή.

Το Πεκίνο επέβαλε νόμο για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ το 2020, αφού η πόλη συγκλονίστηκε από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Ο νόμος ορίζει τιμωρίες για οτιδήποτε θεωρείται ανατροπή, απόσχιση, συνεννόηση με ξένες δυνάμεις και τρομοκρατία.

Δύο ταινίες αποβλήθηκαν από το διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Χονγκ Κονγκ πέρυσι, αφού δεν έλαβαν έγκριση από τις αρχές.

Η ακύρωση του «Winnie the Pooh: Blood and Honey» έρχεται καθώς το Χονγκ Κονγκ φιλοξενεί την έκθεση σύγχρονης τέχνης Art Basel, με τις αρχές να επιθυμούν να προωθήσουν την πόλη ως πολιτιστικό κόμβο.

(Με πληροφορίες του Guardian)