Κοσμος

Τσαβούσογλου: «Η Σουηδία έχει κάνει θετικά βήματα, αλλά δεν επαρκούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ»

Η Τουρκία επιμένει στο «όχι»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό της Σουηδίας © EPA/OLIVIER HOSLET

Σουηδία - Ένταξη στο ΝΑΤΟ - Το μήνυμα Τσαβούσογλου για τη στάση της Τουρκίας και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Η Σουηδία έχει δρόμο να διανύσει ακόμη για να πείσει την Τουρκία να στηρίξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τονίζει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μετά τη Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, ρωτήθηκε για τη στάση της χώρας του απέναντι στη Σουηδία και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, τονίζοντας: «Έχουμε κάποιες προσδοκίες από τη Σουηδία, έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα αλλά ακόμη δεν επαρκούν».

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στο τριμερές μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, καθώς και στην επιτροπή που έχει δημιουργηθεί.

«Βλέπουμε ότι με τη νέα κυβέρνηση, η Σουηδία έχει αρχίσει να σημειώνει πρόοδο. Έχει τροποποιήσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, το οποίο είναι ευπρόσδεκτο όπως επίσης έγινε τροποποίηση στο Σύνταγμα, κάτι το οποίο καλωσορίζουμε» επεσήμανε ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Πρωθυπουργός Σουηδίας: «Δεν εκπλήσσομαι που μπαίνει πρώτα η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ» 

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας δήλωσε ότι δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι η Φινλανδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ πριν από τη Σουηδία.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ουλφ Κρίστερσον κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη Διάσκεψη Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία στις Βρυξέλλες, απάντησε:

«Μερικές ημέρες νωρίτερα γνωρίζαμε το γεγονός ότι η υπήρχε η πιθανότητα αυτό να συμβεί. Η Φινλανδία και η Σουηδία ήθελαν να γίνουν μαζί μέλη του ΝΑΤΟ. Το είπαμε αυτό σε πολλές περιπτώσεις, αλλά επίσης γνωρίζαμε ότι καθεμία από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ έπρεπε να λάβουν τις δικές τους αποφάσεις. Αυτό δεν ήρθε ως έκπληξη. Δεν ήταν επιλογή μας, αλλά βεβαίως σεβόμαστε την Τουρκία όταν φτάνουμε στην απόφαση».

«Η Σουηδία είναι πιο ασφαλής χώρα τώρα απ' ότι ήταν πριν και όλοι πιστεύουμε ότι είναι καλό για την ασφάλεια της περιοχής το γεγονός ότι η Φινλανδία γίνεται μέλος ακόμη και αν αυτό συμβαίνει πριν η Σουηδία γίνει μέλος. Αλλά πιστεύουμε ότι θα γίνουμε μέλη πολύ σύντομα» επεσήμανε ο Ουλφ Κρίστερσον.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ