Κοσμος

Η Ουγγαρία μπλόκαρε κοινή ανακοίνωση της Ε.Ε για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

Tι ανακοίνωσε νωρίτερα εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Oυγγαρία: Μπλόκαρε κοινό ψήφισμα της Ε.Ε για το ένταλμα σύλληψης του Πούτιν από ΤΟ ΔΠΔ

Η Ουγγαρία εμπόδισε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδώσουν κοινή δήλωση σχετικά με το διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Το βέτο της Βουδαπέστης σήμαινε ότι ο επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, ο Ζοζέπ Μπορέλ, εξέδωσε αντ' αυτού δήλωση στο όνομά του «λαμβάνοντας υπόψη» την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Από την έναρξη του πολέμου, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, η κυβέρνηση του Όρμπαν τηρεί αμφιλεγόμενη στάση, αποφεύγοντας να επικρίνει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Όρμπαν, που διατηρούσε στενούς δεσμούς με τον Πούτιν πριν από την εισβολή, αρνείται επίσης να στείλει όπλα στην Ουκρανία και αντιθέτως ζητά να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

ΔΠΔ: Η έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν ήταν μια «δυσάρεστη περίσταση»,

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έπρεπε να αναλάβει δράση κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για φερόμενα εγκλήματα πολέμου, αλλά η απόφαση αυτή ήταν «δυσάρεστη» και όχι μια στιγμή για επιδοκιμασίες, δήλωσε σήμερα ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου Καρίμ Χαν.

Την περασμένη Παρασκευή, το ΔΠΔ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Πούτιν με την κατηγορία για το έγκλημα πολέμου του παράνομου εκτοπισμού εκατοντάδων παιδιών από την Ουκρανία. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου απαράδεκτη και υποστηρίζοντας ότι δεν έχει νομική ισχύ στη Ρωσία που δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

«Αυτή είναι μια στιγμή... όχι για θριαμβολογίες, ούτε για επιδοκιμασίες», είπε ο Χαν σε υπουργούς Δικαιοσύνης χωρών που συναντήθηκαν στο Λονδίνο για να συζητήσουν την ενίσχυση της υποστήριξης στο ΔΠΔ.

«Είναι πραγματικά μια πολύ δυσάρεστη περίσταση και μια ιδιαίτερη ζοφερή περίσταση, ότι για πρώτη φορά, δικαστές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, οποιουδήποτε δικαστηρίου, έκριναν απαραίτητο να εκδώσουν εντάλματα κατά ενός ηγέτη και υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων ενός κράτους μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας (του ΟΗΕ)», συμπλήρωσε.

Η Ρωσία δεν δίνει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου έχει μεταφέρει χιλιάδες Ουκρανόπουλα στη Ρωσία, ένα πρόγραμμα το οποίο ωστόσο η Μόσχα παρουσιάζει ως μια ανθρωπιστική εκστρατεία για την προστασία των ορφανών και των παιδιών που έχουν εγκαταλειφθεί σε ζώνες των συγκρούσεων.

«Λέω επαναπατρίστε τα παιδιά, επιστρέψτε τα παιδιά, επανενώστε τα παιδιά», είπε ο Χαν. «Αν υπάρχει οποιοδήποτε ίχνος αλήθειας σε αυτό που λέω, αυτό είναι ότι αυτό γίνεται για χάρη των παιδιών, αντί να τους δίνετε ξένο διαβατήριο, επιστρέψτε τα στις χώρες της εθνικότητάς τους».

Η Ρωσία αψηφά το ένταλμα σύλληψης κατά του πρόεδρου Πούτιν

Το κορυφαίο ανακριτικό όργανο της Ρωσίας, η Ανακριτική Επιτροπή, ανακοίνωσε σήμερα ότι άνοιξε ποινική υπόθεση εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών που εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Η κίνηση αυτή ήταν μια συμβολική χειρονομία περιφρόνησης, τρεις μέρες αφού το ΔΠΔ κατηγόρησε τον Πούτιν και την επίτροπο για τα δικαιώματα των παιδιών Μαρία Λβόβα –Μπελόβα για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, συγκεκριμένα για τον εκτοπισμό παιδιών από την Ουκρανία στην Ρωσία.

Η Ανακριτική Επιτροπή ανέφερε ότι δεν υπάρχει βάση για ποινικές ευθύνες εκ μέρους του Πούτιν και ότι οι αρχηγοί κρατών απολαμβάνουν απόλυτης ασυλίας βάσει σύμβασης του ΟΗΕ του 1973.

Οι ενέργειες του εισαγγελέα του ΔΠΔ παρέχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εγκλήματα σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένου του να κατηγορείται ενσυνείδητα ένα αθώο άτομο για διάπραξη εγκλήματος.

Ο εισαγγελέας και οι δικαστές θεωρούνται επίσης ύποπτοι «για προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ενός ξένου κράτους που απολαμβάνει διεθνούς προστασίας, προκειμένου να περιπλέξει τις διεθνείς σχέσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ανακριτικής Επιτροπής.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε την έκδοση του εντάλματος απαράδεκτη αλλά και νομικά άκυρη, καθώς η Ρωσία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη που δημιούργησε το ΔΠΔ. Σήμερα ανακοίνωσε ότι η απόφαση του ΔΠΔ αποτελεί ένδειξη της «ξεκάθαρης εχθρότητας» που υπάρχει εναντίον της Ρωσίας και εναντίον του Πούτιν προσωπικά.

Οι αξιωματούχοι του ΔΠΔ που βρίσκονται στο στόχαστρο της ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής είναι ο εισαγγελέας Καρίμ Χαν και οι δικαστές Τομόκο Ακάνε,