Κοσμος

Τι γυρεύει ο Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα;

Μαραθώνια συνάντηση του Κινέζου προέδρου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν - Σι Τζινπίνγκ: Τι σηματοδοτεί η συνάντηση των δύο ηγετών στη Μόσχα

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συνάντησε τον «αγαπητό του φίλο» Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα τη Δευτέρα, επιδιώκοντας στενότερες οικονομικές σχέσεις με έναν σύμμαχο που βλέπει ως χρήσιμο αντίβαρο στη Δύση και προώθηση του ρόλου του Πεκίνου ως πιθανό διαμεσολαβητή στην Ουκρανία.

Ο Σι ήταν ο πρώτος ηγέτης που συνάντησε τον Ρώσο πρόεδρο από τότε που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για αυτόν την Παρασκευή για την απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία κατά την εισβολή.

Η Μόσχα είπε ότι η κατηγορία ήταν μία από μια σειρά πολλών «ξεκάθαρων ενδείξεων εχθρότητας» και άρχισε ποινική έρευνα κατά του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και των δικαστών.

Το Πεκίνο είπε πως το ένταλμα αντανακλά «διπλά στάνταρ».

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών είναι η πυξίδα και η άγκυρα των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, γράφει από την πλευρά του το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων. Υπό την καθοδήγησή τους, η σχέση Κίνας-Ρωσίας πλημμυρίζει με νέο δυναμισμό και ζωντάνια, θέτοντας ένα καλό παράδειγμα για την ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου σχέσεων μεγάλων χωρών που χαρακτηρίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, την ειρηνική συνύπαρξη και την επωφελή συνεργασία.

Θυμίζει ότι από το 2013, ο Σι και ο Πούτιν σχεδίασαν από κοινού την ανάπτυξη διμερών δεσμών και πρακτικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, πραγματοποίησαν ειλικρινείς και σε βάθος ανταλλαγές εμπειριών στην κρατική διακυβέρνηση, επικοινώνησαν και συντονίστηκαν στενά για μεγάλα διεθνή ζητήματα και παρακολούθησαν πολλές σημαντικές εκδηλώσεις. Οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην οικοδόμηση ενός πολυπολικού κόσμου, υποστηρίζουν και εφαρμόζουν την αληθινή πολυμερή προσέγγιση και έχουν καταλήξει σε σημαντική στρατηγική συναίνεση για την αναβάθμιση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας, τη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και την οικοδόμηση μιας κοινότητας με κοινό μέλλον για την ανθρωπότητα.

Με τα χρόνια, η Κίνα και η Ρωσία έχουν υποστηρίξει σθεναρά η μία την άλλη για τη διασφάλιση των βασικών συμφερόντων τους, τα έργα συνεργασίας σε βασικούς τομείς εφαρμόζονται σταθερά και έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη διασυνοριακή συνδεσιμότητα. Το 2022, το αμφίδρομο εμπόριο έφτασε σε υψηλό ρεκόρ των 190,27 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, επισημαίνει το κινεζικό πρακτορείο.

Ανάσα για τον Πούτιν η «φιλία» Σι

Ενωμένες με μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», την οποία γιόρτασαν πέρυσι τρεις εβδομάδες πριν την έναρξη της ρωσικής εισβολής, Πεκίνο και Μόσχα έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, κυρίως για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο έναντι της Δύσης.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Σι στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα. «Η Κίνα πάντα υπερασπιζόταν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση που βασίζεται στα θεμέλια του προβλήματος και ενθαρρύνει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες», προσθέτει. Μια θέση την οποία θεωρούν πολύ χλιαρή πολλές δυτικές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα στηρίζει εμμέσως τη ρωσική εισβολή.

Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη «ανεπίσημη» συνάντηση σήμερα πριν από ένα δείπνο και τις αυριανές τους συνομιλίες, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ. Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (…) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσεις σε μια νέα εποχή», όπως και ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030, πρόσθεσε.

Τι σημαίνει η επίσκεψη

«Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια εξαιρετικά ευαίσθητη στιγμή, όταν το Κρεμλίνο επιδιώκει να έχει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη από την Κίνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία» αναφέρει το BBC.

Ωστόσο, κρίνοντας από τις γραπτές δηλώσεις που ο Πρόεδρος Σι και ο Πρόεδρος Πούτιν τοποθέτησαν αντίστοιχα ο ένας στα κρατικά μέσα ενημέρωσης του άλλου σήμερα το πρωί, υπάρχουν κάποιες διαφορές σε ό,τι θέλουν να επιτύχουν το Πεκίνο και η Μόσχα.

Για τη Μόσχα, ο Πούτιν επιθυμεί φυσικά να σηματοδοτήσει ότι η Κίνα τον στηρίζει και θα ήθελε να παρουσιάσει αυτή την επίσκεψη ως πλήρη έγκριση της εισβολής της.

Το Πεκίνο, ωστόσο, έρχεται με δύο σκοπούς για την επίσκεψη:

Πρώτον, ενώ το κόστος της ευθυγράμμισης με τη Ρωσία θα μπορούσε εύκολα να υπερβεί τα οφέλη για την Κίνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι λόγοι της Κίνας για τη διατήρηση καλών σχέσεων με το Κρεμλίνο υπερβαίνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο χώρες μοιράζονται σύνορα μήκους 4300 χιλιομέτρων, που αντιστοιχούν περίπου στο πλάτος της Ευρώπης - η ακριβής θέση των συνόρων δεν είχε καν οριστικοποιηθεί μέχρι τις αρχές του αιώνα που διανύουμε. Έτσι, το Πεκίνο θα ήθελε να σταθεροποιήσει αυτή τη σχέση.

Δεύτερον, ο Σι μόλις πέτυχε μια τεράστια διπλωματική νίκη με τη μεσολάβηση του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας για την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων. Θα μπορούσε κάλλιστα να θελήσει να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική για να διερευνήσει την ευκαιρία να μεσολαβήσει μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ωστόσο, δεδομένων των στενών δεσμών της Κίνας με τη Ρωσία, αυτό θα μπορούσε να αποκλείσει τυχόν προσπάθειες διαμεσολάβησης από το Πεκίνο που εξετάζονται σοβαρά από τους Ουκρανούς.