Κοσμος

Αμερικανική φτώχεια: Ένας στους δέκα Αμερικανούς αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το 10,2% του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα διατροφής

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανική φτώχεια: Τράπεζα τροφίμων στη Νέα Υόρκη
© Michael Loccisano/Getty Images for Food Bank For New York City

Φτώχεια και πείνα στην Αμερική: Η επισιτιστική ανασφάλεια και τα αίτια του προβλήματος.

Αν και η αμερικανική οικονομία δεν πηγαίνει άσχημα, το 2022 ένα ποσοστό 12,8% των Αμερικανών ζουν σε ακραία φτώχεια, με εισόδημα κάτω από το 13.000 δολάρια. Σύμφωνα με το περιοδικό The Hill, φαίνεται ότι πάνω από 33 εκατομμύρια άνθρωποι —1,3 εκατομμύρια οικογένειες— αντιμετωπίζουν πρόβλημα τροφής. Δεν πρόκειται για εκείνους που τοποθετούνται εισοδηματικά κάτω από το όριο της φτώχειας αλλά για το χαμηλότερο στρώμα που, μετά από σειρά κακοτυχιών, βρέθηκε σε κατάσταση απόλυτης ένδειας. Απώλεια εργασίας, αρρώστιες, χρέη σε γιατρούς και σε στεγαστικά δάνεια οδηγούν πολλούς ανθρώπους —μεταξύ των οποίων 5 εκατομμύρια παιδιά— στο να πηγαίνουν για ύπνο νηστικοί.

Το πρόβλημα με την αμερικανική πείνα είναι ότι τις περισσότερες φορές ικανοποιείται από φτηνά τρόφιμα τα οποία δεν θα έπαιρναν ποτέ άδεια κυκλοφορίας στην Ευρώπη: στα σούπερ μάρκετ των φτωχών, οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές αλλά τα προϊόντα είναι γεμάτα χημικά, γεμάτα συντηρητικά και χρωστικές. Το πρόχειρο φαγητό και τα επεξεργασμένα τρόφιμα είναι πολύ φτηνότερα από τα υγιεινά τρόφιμα. Αν και υπάρχει σύστημα κουπονιών για τρόφιμα και για πάνες, η επισιτιστική ανασφάλεια επιμένει και, εξαιτίας της κατανάλωσης κακής τροφής, συνδέεται με την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Προστίθεται το κρυφό πρόβλημα των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι, επειδή δεν έχουν έγγραφα δεν έχουν πρόσβαση στις «τράπεζες τροφίμων» που έχουν δημιουργηθεί τόσο από κοινοτικούς όσο κι από ιδιωτικούς φορείς.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει κάθε χρόνο η αμερικανική κυβέρνηση, το 10,2% του συνολικού πληθυσμού αντιμετωπίζει προβλήματα διατροφής: το ποσοστό είναι 24,3% στις μονογονεϊκές οικογένειες, 19,8% στις αφρο-αμερικανικές οικογένειες και 16,2 στις ισπανόφωνες. Το 13,2% των γυναικών που ζουν μόνες κατατάσσεται σ’ αυτή την κατηγορία της σχεδόν πείνας· το ποσοστό είναι περίπου και για τους άνδρες που ζουν μόνοι (12,3%). Αυτά τα άτομα και τα νοικοκυριά ζουν φυσικά με λιγότερο από 28.000 δολάρια ετησίως που είναι το ομοσπονδιακό όριο της φτώχειας: ωστόσο, έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι 37 εκατομμύρια άτομα έχουν εισόδημα μικρότερο από 10.000 δολάρια ετησίως.

Υπολογίζεται ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, ένας στους τρεις κατοίκους αντιμετωπίζει επισιτιστική ανασφάλεια: η πρωτεύουσα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πεινασμένων στις ΗΠΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ