Κοσμος

Η Credit Suisse εξαγοράστηκε και επίσημα από τη UBS

Η ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Credit Suisse
© EPA

Credit Suisse: Επίσημη η συμφωνία εξαγοράς από την UBS - Η ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας

Η Credit Suisse εξαγοράστηκε από την UBS, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής (19.3) η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να εξαγοράσει την Credit Suisse για περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Η UBS θα καταβάλλει περισσότερα από 0,50 φράγκα για κάθε μετοχή της Credit Suisse, τιμή πολύ χαμηλότερη από αυτή στην οποία έκλεισαν οι μετοχές της τράπεζες την Παρασκευή (1,86 φράγκα). 

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας συμφώνησε να προσφέρει γραμμή ρευστότητας ύψους 100 δισ. δολαρίων στη Credit Suisse στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η UBS δεχόταν πιέσεις από τις αρχές να οριστικοποιήσει οπωσδήποτε εντός της ημέρας την εξαγορά της Credit Suisse με την ελπίδα να αποφευχθούν μια κατάρρευση και ένα μεταδοτικό κύμα πανικού στις αγορές τη Δευτέρα.

O πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, Αλαίν Μπερσέ, δήλωσε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Αυτή η λύση «δεν είναι μόνο αποφασιστική για την Ελβετία (...) αλλά για τη σταθερότητα του συνόλου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος», είπε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας. Όπως έγινε γνωστό, η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας χορηγεί πιστωτική γραμμή μέχρι 100 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στην UBS και τη Credit Suisse, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα. «Σε αυτήν την κατάσταση ακραίας αβεβαιότητας, η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS επέτρεψε την εξεύρεση λύσης για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την προστασία της ελβετικής οικονομίας», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crak0ht2t6op)

Η Κριστίν Λαγκάρντ χαιρετίζει την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε την «ταχεία αντίδραση» των ελβετικών αρχών, που διευκόλυναν την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS λέγοντας ότι οι αποφάσεις «θα συμβάλουν στην αποκατάσταση των όρων ευταξίας της αγοράς»

Οι αποφάσεις αυτές θα επιτρέψουν επίσης τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προσθέτει στην ανακοίνωσή της η Κριστίν Λαγκάρντ τονίζοντας ότι «ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός, με στέρεες θέσεις ως προς την κεφαλαιοποίηση και την ρευστότητα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ