Κοσμος

Το Ουαϊόμινγκ γίνεται η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει τα χάπια αμβλώσεων

Εντείνεται η διαμάχη για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα στην Αμερική

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Ουαϊόμινγκ υπέγραψε νομοσχέδιο για την απαγόρευση των χαπιών άμβλωσης - Εντείνονται οι νομικές διαμάχες στις ΗΠΑ.

Το Ουαϊόμινγκ έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει τη χρήση ή τη συνταγογράφηση χαπιών για την άμβλωση.

O κυβερνήτης Μαρκ Γκόρντον υπέγραψε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νομοθετικό σώμα της πολιτείας νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η ουσία του δισέλιδου νομοσχεδίου του Ουαϊόμινγκ είναι μια διάταξη που καθιστά παράνομη τη «συνταγογράφηση, διανομή, διανομή, πώληση ή χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου με σκοπό την προμήθεια ή την πραγματοποίηση άμβλωσης».

Τα λεγόμενα χάπια της επόμενης μέρας, τα συνταγογραφούμενα αντισυλληπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται μετά το σεξ αλλά πριν επιβεβαιωθεί η εγκυμοσύνη, εξαιρούνται από την απαγόρευση.

Το μέτρο περιλαμβάνει επίσης εξαίρεση για κάθε θεραπεία που απαιτείται για την προστασία μιας γυναίκας «από έναν άμεσο κίνδυνο που θέτει σε ουσιαστικό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία της», καθώς και κάθε θεραπεία «φυσικής αποβολής σύμφωνα με τις επί του παρόντος αποδεκτές ιατρικές οδηγίες».

Η παραβίαση της απαγόρευσης θα αντιμετωπίζεται ως ποινικό πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση έως έξι μήνες και πρόστιμο έως 9.000 δολαρίων.

Το μέτρο ορίζει ότι μια γυναίκα «στην οποία γίνεται ή επιχειρείται χημική άμβλωση δεν διώκεται ποινικά».

Σε μια δήλωση, ο διευθυντής υπεράσπισης του Wyoming ACLU Αντόνιο Σεράνο επέκρινε την απόφαση του κυβερνήτη να υπογράψει τον νόμο.

«Η υγεία ενός ατόμου, όχι η πολιτική, θα πρέπει να καθοδηγεί σημαντικές ιατρικές αποφάσεις – συμπεριλαμβανομένης της απόφασης για έκτρωση», είπε ο Σεράνο.

Ο κυβερνήτης είπε ότι επέτρεπε επίσης τη θέσπιση, χωρίς την υπογραφή του, ενός ξεχωριστού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από νομοθέτες της πολιτείας για την απαγόρευση των συμβατικών διαδικασιών αμβλώσεων εκτός εάν είναι απαραίτητο για την προστασία της υγείας και της ζωής της μητέρας ή σε περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας.

Επιτρέπεται επίσης εξαίρεση για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης εάν οι γιατροί διαπιστώσουν ότι υπάρχει θανατηφόρα ανωμαλία του εμβρύου.

H πίεση της συντηρητικής Δεξιάς για την καταστολή των αμβλώσεων στις ΗΠΑ

Ο νέος νόμος του Ουαϊόμινγκ έρχεται καθώς η ώθηση της Δεξιάς για την καταστολή των φαρμακευτικών αμβλώσεων ενισχύεται, με έναν ομοσπονδιακό δικαστή στο Τέξας να εξετάζει επί του παρόντος μια πανεθνική απαγόρευση του χαπιού αμβλώσεων mifepristone, ως απάντηση σε μήνυση ομάδων κατά των αμβλώσεων.

Ένας συνδυασμός δύο χαπιών μιφεπριστόνης και άλλου φαρμάκου είναι η πιο κοινή μορφή άμβλωσης στις ΗΠΑ.

Οι φαρμακευτικές αμβλώσεις ήταν η προτιμώμενη μέθοδος για τον τερματισμό της εγκυμοσύνης στις ΗΠΑ, ακόμη και πριν το ανώτατο δικαστήριο ακυρώσει το Roe v Wade, την απόφαση που προστάτευε το δικαίωμα στην άμβλωση για σχεδόν πέντε δεκαετίες.

Από εκείνη την απόφαση τον περασμένο Ιούνιο, οι περιορισμοί στις αμβλώσεις βαρύνουν τις πολιτείες και το τοπίο έχει αλλάξει γρήγορα.

Δεκατρείς πολιτείες επιβάλλουν πλέον απαγορεύσεις στις αμβλώσεις σε οποιοδήποτε σημείο της εγκυμοσύνης και μία ακόμη, η Τζόρτζια, την απαγορεύει μόλις ανιχνευθεί καρδιακή δραστηριότητα ή περίπου στις έξι εβδομάδες κύησης.

Τα δικαστήρια έχουν θέσει σε αναμονή την επιβολή των απαγορεύσεων των αμβλώσεων ή των βαθιών περιορισμών στην Αριζόνα, την Ιντιάνα, τη Μοντάνα, το Οχάιο, τη Νότια Καρολίνα, τη Γιούτα και το Ουαϊόμινγκ. Τα δικαστήρια του Αϊντάχο ανάγκασαν την πολιτεία να επιτρέπει τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια έκτακτων ιατρικών καταστάσεων.

(Με πληροφορίες του Guardian)