Κοσμος

Γιατί το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ είπε «όχι» στην «Επικίνδυνη Αποστολή» του Τομ Κρουζ

Απαγορεύονται οι προσγειώσεις ελικοπτέρων στην προστατευόμενη περιοχή της Αρκτικής

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Mission: Impossible»: Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μπλοκάρει την προσγείωση ελικοπτέρων στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τομ Κρουζ.
«Επικίνδυνη αποστολή» για τον Τομ Κρουζ το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στην Αρκτική © Unsplash

«Mission: Impossible»: Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μπλοκάρει την προσγείωση ελικοπτέρων στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τομ Κρουζ.

Παρά το ταλέντο του να επιβιώνει από τα πιο δύσκολα ακροβατικά, ο Τομ Κρουζ φαίνεται να παραδέχτηκε ότι ορισμένες αποστολές - ειδικά αυτές που αφορούν πολικές αρκούδες, ελικόπτερα και γραφειοκρατία - είναι πραγματικά αδύνατες ακόμη και για έναν σταρ του μεγέθους του.

Την Παρασκευή, οι παραγωγοί της τελευταίας ταινίας «Mission: Impossible» σταμάτησαν την προσπάθειά τους να λάβουν άδεια για δεκάδες προσγειώσεις ελικοπτέρων στο Σβάλμπαρντ, το προστατευόμενο αρχιπέλαγος της Αρκτικής στα μισά του δρόμου μεταξύ της Νορβηγίας και του βόρειου πόλου, όπου οι πολικές αρκούδες υπερτερούν σε αριθμό ανθρώπων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι δημιουργοί του «Mission: Impossible – Dead Reckoning Part Two», που θα κυκλοφορήσει το 2024, προσπαθούσαν να αμφισβητήσουν την απόφαση του κυβερνήτη του Σβάλμπαρντ να τους αρνηθεί τις άδειες προσγείωσης για το γύρισμα.

Οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν την άδεια για τις 40 προσγειώσεις ελικοπτέρων σε διάφορες τοποθεσίες που ζήτησε η PolarX, η εμπλεκόμενη εταιρεία παραγωγής, επικαλούμενη ανησυχίες σχετικά με την ενόχληση της άγριας ζωής.

«Mission: Impossible»: Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ μπλοκάρει την προσγείωση ελικοπτέρων στα γυρίσματα της νέας ταινίας του Τομ Κρουζ.
Ο Τομ Κρουζ επιχειρεί σταντ σε ελικόπτερο στο «Mission: Impossible – Fallout», του 2018 © Paramount Pictures

«Επικίνδυνη αποστολή» η περιβαλλοντική επιβάρυνση του Σβάλμπαρντ

Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό NRK, τα γυρίσματα ορισμένων σκηνών ξεκίνησαν στο Σβάλμπαρντ αυτήν την εβδομάδα, με τα πληρώματα να βρίσκονται στη θέση τους και το σκάφος PolarXplorer, το οποίο έχει ναυλωθεί για την παραγωγή, ελλιμενίστηκε στο Λονγκγιέρμπιεν, την de facto πρωτεύουσα του αρχιπελάγους.

Ο Κρουζ, ο οποίος φωτογραφήθηκε στους δρόμους του Λονγκγιέρμπιεν την Πέμπτη, αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα με την τοπική εφημερίδα Svalbardposten, λέγοντας μόνο: «Είναι υπέροχο να βρίσκομαι εδώ».

Μέχρι την Παρασκευή, ωστόσο, η εταιρεία παραγωγής είχε εγκαταλείψει την προσπάθειά της να πείσει την περιβαλλοντική υπηρεσία της Νορβηγίας να ανατρέψει την απόφαση του κυβερνήτη.

«Μόλις ενημερωθήκαμε ότι η ομάδα παραγωγής ταινιών μόλις απέστειλε την καταγγελία στο πρακτορείο μας για αυτό το θέμα», είπε ένας εκπρόσωπος του πρακτορείου. «Η εταιρεία παραγωγής είπε ότι είχε άλλες λύσεις. Δεν ασχολούμαστε με την καταγγελία τώρα γιατί την έχουν αποσύρει. Ήθελαν η υπηρεσία μας να ανατρέψει την απόφαση του κυβερνήτη, αλλά απέσυραν την καταγγελία σε εμάς, οπότε δεν ξέρω τι είδους λύσεις έχουν βρει».

Ένας εκπρόσωπος της PolarX αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, επικαλούμενος μια γενική συμφωνία μη αποκάλυψης της παραγωγής.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 73 του νόμου για το περιβάλλον του Σβάλμπαρντ, που απαιτεί η κυκλοφορία στο αρχιπέλαγος «να μην βλάπτει ή υποβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον … ή να οδηγεί σε άσκοπη ενόχληση των ανθρώπων ή της άγριας ζωής». Η PolarX άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One | The Biggest Stunt in Cinema History (Tom Cruise)

Σβάλμπαρντ, ένας παράδεισος άγριας ζωής που ασκεί αίγλη στο Χόλιγουντ

Το Σβάλμπαρντ, το οποίο έχει ανθρώπινο πληθυσμό 2.700, είναι ένας παράδεισος για μια μεγάλη ποικιλία ειδών, όπως αρκτικές αλεπούδες, γενειοφόροι φώκιες, θαλάσσιοι τάρανδοι, πέντε είδη φώκιες, 12 είδη φαλαινών και περίπου 3.000 πολικές αρκούδες.

Τα νορβηγικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η PolarX τόνισε στην αίτησή της ότι «προηγούμενες παραγωγές στο Σβάλμπαρντ είχαν παγκόσμιο κοινό, διαδίδοντας την κατανόηση της άγριας φύσης και της ιστορίας της Αρκτικής» και προωθώντας «μια θετική άποψη για το περιβάλλον».

Αλλά οι αρχές του Σβάλμπαρντ αποφάσισαν ότι λόγω του «σκοπού αυτών των πτήσεων», δεν μπορούσε να χορηγηθεί άδεια για τις προσγειώσεις ελικοπτέρων, εν μέρει λόγω του προηγούμενου που μπορεί να δημιουργήσει «στο πλαίσιο του στόχου της περιορισμένης κυκλοφορίας στο Σβάλμπαρντ».

Η επικεφαλής της περιβαλλοντικής προστασίας του αρχιπελάγους, Kristin Heggelund, είπε στο NRK ότι στόχος ήταν να διατηρηθεί «ένα σχεδόν ανέγγιχτο περιβάλλον». Άδειες προσγείωσης είχαν χορηγηθεί στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά κυρίως για ντοκιμαντέρ για την άγρια ζωή, είπε.

«Πρόκειται για έναν εντελώς διαφορετικό τύπο χρήσης ελικοπτέρου» που υπερβαίνει τις υπερπτήσεις και την περιστασιακή προσγείωση, είπε. «Είναι μια ταινία μεγάλου μήκους. Θέλουν να χρησιμοποιήσουν προσγειώσεις ελικοπτέρων ως μέρος της πραγματικής ταινίας, με σημαντική δραστηριότητα στο έδαφος».

Η τοπική επιχειρηματική ένωση είπε ότι θα μπορούσαν ίσως να γίνουν εξαιρέσεις, για το περιστασιακό χαρακτηριστικό υψηλού προφίλ, που μπορεί να τονώσει την εικόνα του Σβάλμπαρντ, το οποίο έχει χρησιμεύσει ως φόντο για ταινίες, συμπεριλαμβανομένης της ταινίας Τζέιμς Μποντ του 2002, «Die Another Day».

Ωστόσο, ο Aleksander Øren Heen, υπουργός Περιβάλλοντος, είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ότι η αρχή της κυβερνητικής πολιτικής στο Σβάλμπαρντ ήταν ότι «σε περίπτωση σύγκρουσης μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και άλλων συμφερόντων, το περιβάλλον πρέπει να βαρύνει περισσότερο».

(Mε πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ