Κοσμος

Ολλανδία: Το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών σημειώνει μεγάλη εκλογική νίκη

Στη χώρα οι εκπομπές μεθανίου από τον κτηνοτροφικό τομέα αποτελεί σημαντικό πρόβλημα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ολλανδία: Το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών σημειώνει μεγάλη εκλογική νίκη

Ένα κόμμα διαμαρτυρίας αγροτών τάραξε το πολιτικό τοπίο στην Ολλανδία την Τετάρτη, αφού αναδείχθηκε ο μεγάλος νικητής των περιφερειακών εκλογών, που καθορίζουν τη σύνθεση της Γερουσίας.

Ένα πρώτο exit poll προβλέπει ότι το BBB κέρδισε 15 από τις συνολικά 75 έδρες στη Γερουσία, η οποία έχει την εξουσία να εμποδίσει τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου, με το VVD να μειώνει τις έδρες του σε 10 από 12.

Το κόμμα BBB ή BoerBurgerBeweging (Κίνημα Αγρότη-Πολίτη) ηγήθηκε του κινήματος διαμαρτυριών ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές της κυβέρνησης και φαίνεται ότι θα έχει κερδίσει περισσότερες έδρες στη Γερουσία από το συντηρητικό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε.

Η τεράστια άνοδος του BBB είναι ένα σημαντικό πλήγμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό του Ρουτέ. Το BBB αμφισβητεί τον στόχο του Ρουτέ να μειώσει δραστικά τη ρύπανση από άζωτο στα αγροκτήματα και αποτελεί το μοναδικό ζήτημα πάνω στο οποίο ιδρύθηκε το 2019.

Η κυβέρνηση στοχεύει να μειώσει τις εκπομπές αζώτου στο μισό έως το 2030, καθώς ο σχετικά μεγάλος αριθμός ζώων και η έντονη χρήση λιπασμάτων έχουν οδηγήσει σε επίπεδα οξειδίων του αζώτου στο έδαφος και το νερό που παραβιάζουν τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Το πρόβλημα του αζώτου έχουν «νεκρώσει» τις κατασκευές στην Ολλανδία, καθώς οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν κερδίσει μια σειρά από δικαστικές υποθέσεις που ζητούν από την κυβέρνηση να περιορίσει τις εκπομπές και να προστατεύσει τη φύση, προτού χορηγηθούν νέες οικοδομικές άδειες.

Το BBB λέει ότι το πρόβλημα έχει γιγαντωθεί και ότι οι προτεινόμενες λύσεις είναι άδικα στραμμένες έναντι των αγροτών, οδηγώντας στο κλείσιμο πολλών αγροκτημάτων και σε ελλείψεις στην παραγωγή τροφίμων.

Η κυβέρνηση του Ρούτε δεν είχε πλειοψηφία στη Γερουσία, από τις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές του 2019 και πρέπει να διαπραγματεύεται συμφωνίες με αντίπαλα κόμματα, κυρίως αριστερά.

Τα δύο πιο συνεργαζόμενα κόμματα, το Εργατικό και η Πράσινη Αριστερά, φαίνεται ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, κρατώντας τη συνδυασμένη τους ομάδα στο ίδιο επίπεδο με το BBB.

Το BBB κέρδισε μία μόνο έδρα στην Κάτω Βουλή το 2021, αλλά η δημοτικότητά του έχει αυξηθεί λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας προς την κυβέρνηση και του θυμού για ζητήματα όπως η μετανάστευση.