Τη μείωση των εδρών της Bundestag προβλέπει σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Η αλλαγή συζητείται εδώ και χρόνια
Γερμανία: Τη μείωση των εδρών της Bundestag προβλέπει σχέδιο αλλαγής του εκλογικού νόμου
Κατά 106 βουλευτές αναμένεται να συρρικνωθεί το επόμενο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, σύμφωνα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου που σχεδιάζει ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία.
Το ισχύον εκλογικό σύστημα επιτρέπει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση την αύξηση του αριθμού των βουλευτών, με αποτέλεσμα η σημερινή Bundestag να έχει φθάσει στον αριθμό - ρεκόρ των 736 εδρών και να είναι το μεγαλύτερο ελεύθερα εκλεγμένο κοινοβούλιο στον κόσμο.
Σύμφωνα με το σχέδιο του κυβερνητικού συνασπισμού, ο αριθμός των βουλευτών θα περιοριστεί σε 630, ενώ μία από τις εισηγούμενες αλλαγές αφορά την κατάργηση της λεγόμενης «ρήτρας της άμεσης εντολής». Μέχρι τώρα, αν ένα κόμμα δεν κατάφερνε να φθάσει το εκλογικό μέτρο του 5%, μπορούσε παρόλα αυτά να εισέλθει στη βουλή, εφόσον είχε κερδίσει την απευθείας εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών με άμεση εντολή. Αυτή η ρήτρα έχει μέχρι τώρα τεθεί σε εφαρμογή τέσσερις φορές, το 1953, το 1957, το 1994 για το PDS και το 2021 για το διάδοχο κόμμα, την Αριστερά, η οποία είχε συγκεντρώσει μόνο 4,9%.
Η αλλαγή στον εκλογικό νόμο συζητείται εδώ και χρόνια, διότι ο αριθμός των μελών της Bundestag αυξάνεται συνέχεια, λόγω του συστήματος της διπλής ψήφου. Με την πρώτη εκλέγεται απευθείας ένας βουλευτής σε μια εκλογική περιφέρεια, ανεξαρτήτως κόμματος, ενώ η δεύτερη ψήφος χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της αναλογίας των εδρών που καταλαμβάνει ένα κόμμα στην Bundestag.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν κατάφερε πάντως να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) στο σχέδιό του. Ειδικά η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), η οποία έχει κατ' επανάληψη ωφεληθεί από το προηγούμενο σύστημα, εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην κυβερνητική πρόταση και αντιπροτείνει τη μείωση του αριθμού των εκλογικών περιφερειών από 299 σε 270.
Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του αριθμού των βουλευτών θα έχει ως αποτέλεσμα και τον περιορισμό δαπανών για επιδόματα, υπαλλήλους, γραφεία και ταξίδια. Στον προϋπολογισμό του 2023 το κόστος της Bundestag υπολογίζεται σε περίπου 1,14 δισεκατομμύριο ευρώ. Το 2018 ήταν 974 εκατομμύρια, ενώ το 2016 857 εκατομμύρια.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει
«Δεν υπάρχει σχέδιο για απαγχονισμούς – Έχουμε τον πλήρη έλεγχο της κατάστασης», λέει ο Ιρανός ΥΠΕΞ
Το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας
Κορυφώνεται η ένταση μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης
Άκαρπη η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών
Βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης το 2003
406 πολιτικοί κρατούμενοι έχουν απελευθερωθεί το τελευταίο διάστημα
Tι αναφέρει η Ιρανή ακτιβίστρια
Ο 82χρονος τραγουδιστής κατηγορείται για εμπορία ανθρώπων και καταναγκαστική εργασία
Είναι η τέταρτη πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αμερικανοί και Βρετανοί εκκενώνουν βάσεις από τη γύρω περιοχή
Τα κύματα έφτασαν σύμφωνα με πληροφορίες σε ύψος 5 μέτρων
Πρόκειται για την πιο άμεση απειλή της Τεχεράνης προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ
Σε πρόχειρο νεκροτομείο κοντά στην Τεχεράνη
Όλο αυτόν τον καιρό επικρατούσε μια μορφή εφησυχασμού έναντι της ιρανικής θεοκρατίας. Τώρα επικρατεί αμηχανία.
Η συμμορία διέφυγε και η αξία της λείας δεν έχει ακόμη γίνει γνωστή
Οι αποφυλακίσεις πολιτικών κρατουμένων, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, συνεχίζονται με αργούς ρυθμούς
Δεδομένων των κακών διατροφικών του συνηθειών
Οι Ιρανοί αγωνίζονται για κάτι που αποτελεί τον πυρήνα και δικών μας αξιών, όσων έχουμε τη μεγάλη τύχη να ζούμε σε μια δυτική δημοκρατία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.