Κοσμος

Γερμανική «συμμαχία» υπέρ των συμβατικών κινητήρων

Το μπλοκ των χωρών που αντιδρούν πραγματοποίησε συνάντηση στο Στρασβούργο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

E.Ε: Γερμανική «συμμαχία» υπέρ των συμβατικών κινητήρων

H απόφαση για το τέλος των πωλήσεων συμβατικών κινητήρων στην ΕΕ από το 2035 έχει ήδη ληφθεί και εκκρεμεί η τυπική επικύρωσή της. Τελικά όμως η ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναβλήθηκε. Η Γερμανία από κοινού κυρίως με την Ιταλία, την Πολωνία και την Τσεχία δημιούργησαν μια συμμαχία κατά της απαγόρευσης πώλησης κινητήρων εσωτερικής καύσης και υπέρ της χρήσης αποκλειστικά συνθετικών καυσίμων με σκοπό τον περιορισμό των ρύπων. 

Χθες ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών Φόλκερ Βίσινγκ συναντήθηκε στο Στρασβούργο με ομολόγους του από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Μετά τις επαφές δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «κάθε λύση, η οποία επιτρέπει την πώληση αυτοκινήτων με συμβατικούς κινητήρες και μετά το 2035 υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούν τα λεγόμενα "πράσινα καύσιμα" είναι για εμάς μια καλή λύση».

Διχογνωμία εντός της γερμανικής κυβέρνησης

Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών, από το κόμμα των Φιλελευθέρων, εμφανίζεται πεπεισμένος ότι «για να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα οχήματα χρειαζόμαστε συνθετικά καύσιμα. Όποιος επιθυμεί κλιματικά ουδέτερες μετακινήσεις, θα πρέπει να διασφαλίσει μεγάλες ποσότητες πράσινων καυσίμων για τους υπάρχοντες συμβατικούς κινητήρες, οι οποίοι θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους και μετά το 2035. Συνεπώς όλα δείχνουν ότι μπορούμε να επιτρέψουμε και την πώληση οχημάτων κινητήρων ντίζελ και βενζίνης και μετά το 2035 αν βέβαια κινούνται με efuels».

Η τυπική έγκριση για την πώληση αυτοκινήτων αποκλειστικά με μηδενικούς ρύπους από το 2035, στο πλαίσιο του συνολικού πακέτου ευρωπαϊκών οδηγιών και ρυθμίσεων για την προστασία του περιβάλλοντος Fit-for-55, ήταν να ληφθεί αυτή την εβδομάδα. Στη συνέχεια θα συνεδρίαζαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, οι οποίοι έχουν το πρώτο λόγο στην όλη διαδικασία.

Ας σημειωθεί ότι η αντιπαράθεση για την απαγόρευση ή όχι συμβατικών κινητήρων στην ΕΕ φέρνει στο φως και διχογνωμία στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης. Την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών τάσσεται υπέρ η υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε, από το κόμμα των Πρασίνων, έχει υπερψηφίσει ήδη την αρχική συμφωνία για το τέλος των κινητήρων εσωτερικής καύσης στην ΕΕ. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ενιαία γραμμή του Βερολίνου η Γερμανία θα πρέπει να δηλώσει αποχή στην επικείμενη ψηφοφορία, η οποία λογίζεται ως όχι.

Πηγή: DW, DPA, Reuters