Κοσμος

Ζελένσκι: Το μέλλον της Ουκρανίας εξαρτάται από τις μάχες στο ανατολικό μέτωπο

Μαίνονται οι συγκρούσεις στην πόλη Μπαχμούτ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πόλεμος στην Ουκρανία - Το μήνυμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τη μάχη στο ανατολικό μέτωπο

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι το μέλλον της χώρας του εξαρτάται από την έκβαση των μαχών σε στρατηγικής σημασίας περιοχές στο ανατολικό μέτωπο.

«Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στα ανατολικά -είναι πολύ οδυνηρό. Πρέπει να καταστρέψουμε τη στρατιωτική δύναμη του εχθρού. Και θα την καταστρέψουμε» ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι στο καθιερωμένο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

«Σε Μπιλοχορίφκα και Μαρίνκα, Αβντίφκα και Μπαχμούτ, Βουλεντάρ και Καμιάνκα… και σε άλλες περιοχές, όπου διακυβεύεται το μέλλον μας. Εκεί όπου δίνεται ο αγώνας για το μέλλον όλων των Ουκρανών» πρόσθεσε ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Σφοδρές μάχες στην πόλη Μπαχμούτ της Ανατολικής Ουκρανίας

Οι επιθέσεις των Ρώσων στην πόλη Μπαχμούτ (επαρχία Ντονέτσκ) της Ανατολικής Ουκρανίας είναι συνεχείς, με τις δύο πλευρές να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες.

Η πόλη έχει ερημώσει, με τις περισσότερες συνοικίες να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. «Η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε τη Δευτέρα (13/3) ο συνταγματάρχης Ολεξάντρ Σίρσκι, επικεφαλής του στρατού ξηράς της Ουκρανίας, προσθέτοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις απωθούν όλες τις ρωσικές επιθέσεις.

«Όλες οι προσπάθειες του εχθρού να καταλάβουν την πόλη, απωθούνται με πυροβολικό, άρματα μάχης και άλλα μέσα» επεσήμανε ο Σίρσκι.

Ο Ουκρανός συνταγματάρχης πρόσθεσε ότι η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner «επιτίθεται από διάφορες πλευρές, προσπαθώντας να σπάσει την άμυνα των δυνάμεών μας και να προχωρήσει προς τις κεντρικές συνοικίες της πόλης». Οι ουκρανικές δυνάμεις ελέγχουν τη δυτική Μπαχμούτ, ενώ η Wagner το ανατολικό μέρος της πόλης, με τον ποταμό Μπαχμούτκα να αποτελεί τη γραμμή του μετώπου.

Ο ιδρυτής της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν παραδέχτηκε την Κυριακή ότι η κατάσταση στην πόλη είναι «δύσκολη, πολύ δύσκολη». Και πρόσθεσε: «Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο κέντρο της πόλης, τόσο πιο σκληρές οι μάχες (...) Οι Ουκρανοί στέλνουν συνεχώς εφέδρους. Αλλά προχωράμε και θα προχωράμε».